Město Frýdek-Místek odstoupilo od smlouvy se stavební firmou

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

24. 8. 2015

Statutární město Frýdek-Místek proto vzkazuje všem uchazečům o zakázky města, aby své cenové nabídky dobře vážili, protože jako zadavatel nebude ustupovat v požadavcích na kvalitu odvedené práce za v soutěži nabídnutou cenu.

Jedním z příkladů, kdy firma realizaci zakázky nezvládala, je oprava 60 balkónů ve výškovém domě se 75 obecními byty na ulici Ostravská 882. Vedení města proto již v průběhu zakázky zasáhlo a v posledních dnech přistoupilo k výjimečně radikálnímu řešení. „Zakázku získala v zadávacím řízení firma, která nabídla nejnižší cenu. Bourací práce provedla dobře, jakmile ale začala s pokládkou nové dlažby a montáží nových konstrukcí, nastaly komplikace. Balkóny jsou atypické, každý má jiný rozměr, což vyžaduje vyhotovení kovové konstrukce na míru. To se ale nestalo, zábradlí je různě posvařováno, kvalita svarů je pochybná, konstrukční provedení je nevyhovující, provedení hydroizolace a pokládka nové dlažby je velmi neprofesionální. Dokazují to kontroly, u jedné byl přítomen i soudní znalec. Firmu jsme několikrát upozornili na nedostatky a po řádném zvážení jsme se rozhodli odstoupit od smlouvy,“ uvedl náměstek primátora Jiří Kajzar a dodal, že město nyní musí vybrat novou firmu, která dílo bude schopna dokončit v co nejkratším termínu, nejlépe do zimy. V opačném případě by práce musely být přerušeny a znovuzahájeny až na jaře, což by zejména pro nájemníky představovalo další omezení v užívání jejich bytu, čemuž chce město zabránit. Už tak si nájemníci prožili poměrně velké martýrium, protože už od poloviny dubna mají zamezen vstup na balkón. Jeho dveře nemohou z bezpečnostních důvodů ani otevřít, což jim zejména v předešlých dnech, kdy vládly tropy, velmi znepříjemňovalo život. Město podnikne vůči firmě, která nesplnila předmět smlouvy a nedodržela ani dohodnutý termín, potřebné právní kroky.

Další potenciální problémy u zakázky, kde vítěz vyšel ze zadávacího řízení s kritériem nejnižší ceny, se rýsují u zakázky na opravu lávky Sadová. Vedení města i příslušné úředníky nenechala klidnými nečinnost vítězné firmy, s níž se v posledních dnech snažilo najít společnou řeč, aby se podařilo zakázku realizovat v potřebné kvalitě a hlavně termínu, na který je vázáno přidělení dotačních prostředků.

Ze stejného „soudku“ byly i komplikace s projektovou dokumentací pro výstavbu baseballového hřiště. Zakázku tehdy vyhrála projektová kancelář, která se ale následně dostala do insolvence a požadované dokumenty městu dodala v nevalné kvalitě až o půl roku později, než bylo uvedeno ve smlouvě. Výsledkem bylo, že celá investiční akce se musela o téměř rok odsunout.

„Chceme dát ve známost, že zadávací řízení ve Frýdku-Místku se sice řídí jen nejnižší cenou, v žádném případě to ale neznamená, že bychom slevovali z nároků na kvalitu odvedeného díla a jsme připraveni vymáhat ji po vítězných firmách i soudní cestou,“ uzavřel primátor Michal Pobucký.