Frýdek-Místek nechyběl na Expu

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

6. 10. 2015

Členové pracovního týmu, kteří se podíleli na přípravě moravskoslezské expozice, vytvořili projekt, jenž návštěvníkům světové výstavy představil region jako celek a zároveň vyzdvihoval jeho jedinečnost. Tou je především unikátní průmyslové dědictví ve spojitosti s tradicí, kterou symbolizoval v interaktivní formě staroslovanský bůh slunce, ohně, sklizně a pohostinnosti Radegast.
„V expozici jsme chtěli vtáhnout návštěvníka do děje, aby měl důvod se zastavit a zapamatovat si tuto prezentaci jako unikátní a výjimečnou. Protože stejně originální je i Moravskoslezský kraj – krásné místo pro život, které má co nabídnout i návštěvníkům,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.
„Myslím, že se záměr povedl, expozice měla vysokou návštěvnost. Povedlo se nás prezentovat jako průmyslový kraj, který ovšem dbá na přírodu. To zapadalo do letošního tématu Expa, které si kladlo otázky, jak rozvíjet zemědělství, abychom byli schopni uživit planetu, jak šetřit vodní zdroje, udržet vodu v krajině a podobně. Prošli jsme desítky pavilonů, některé byly velmi exotické, na některé se dokonce stály hodinové fronty. K vidění byly nejrůznější zavlažovací systémy, prezentace ochrany půdy, mnoho zajímavých zemědělských projektů. Několik zemí k tomu ale přistoupilo i velice svérázně, kdy jejich expozice nebyla nic jiného než bazar,“ popsal své dojmy náměstek primátora Jiří Kajzar.
„Mě osobně na Expu zaujala nejvíce jedna z tematických oblastí, kterou byla „Blahobyt a hladomor: paradox současnosti“. Bylo zajímavé sledovat řešení tohoto paradoxu z pohledu jednotlivých zemí, kde svůj význam v oblasti zemědělství a potravinového průmyslu ukázaly věda a výzkum,“ hodnotil náměstek primátora Pavel Machala. „Do tohoto trendu by zapadal projekt chovu ryb v kombinaci s pěstováním zeleniny, o němž se uvažovalo v lokalitě bývalých místeckých kasáren. Škoda, že nakonec u nás nebude realizován kvůli nedostatečné kapacitě podzemních vod.“