Podané ruce – poděkování osobním asistentkám a dobrovolníkům canisterapie

Archiv

MM F-M

3. 11. 2015

Za touto „definicí“ se však skrývá práce více než stovky osobních asistentů/tek v Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském a Jihomoravském kraji, a to práce nelehká, složitá po tělesné i duševní stránce. Vzhledem k tomu, že osobní asistenci vykonávají v převážné většině ženy (jak už to bývá, výjimka potvrzuje pravidlo), budu pokračovat jen v ženském rodě. Níže uvedené se ovšem týká ve stejné míře i asistentů – mužů.

Osobní asistence se liší od jiných sociálních služeb jak rozsahem času, tak místem poskytování služby. Seniorům i postiženým dětem či dospělým umožňuje uspokojit nejen základní potřeby, ale i kontakty s vrstevníky a okolním prostředím. Asistentky klienty doprovázejí mimo jiné i na kulturní akce, na procházky, na zájmové a volnočasové aktivity. Navíc je to služba aktivizační, což v praxi znamená, že asistentky nevykonávají činnosti za klienta, ale poskytují mu svou pomoc a podporu při vykonávání dané činnosti. V případě, že klientovi jeho zdravotní stav vůbec nedovoluje dané činnosti vykonávat, provádí asistentka vše podle jeho pokynů a představ.

Osobní asistentka je člověk, který klientovi poskytuje nejen fyzickou pomoc, ale i lidskou blízkost, porozumění, pochopení. Snažíme se o to, aby byla spokojenost na obou stranách – tedy na straně klienta a jeho blízkých, ale také na straně asistentek. Každodenní konkrétní činnost asistentek se může velmi lišit. Někteří klienti využívají služeb asistence po celý den a noc, jiní např. jen část dne, záleží na míře postižení a potřebě. To znamená, že jedna asistentka má (zjednodušeně) na starosti jednoho klienta, zatímco další jich během dne vystřídá několik. Každá tato varianta má svá specifika, své výhody i nevýhody, se kterými se musí asistentky naučit žít a vyrovnávat. Služba často přeroste míru čistě „pracovního“ vztahu, přesto nesmí ztratit na kvalitě a profesionalitě práce. To vše klade na člověka vykonávajícího osobní asistenci vysoké nároky. Je to ovšem na druhé straně také práce smysluplná a obohacující. Chtěli bychom tímto všem našim asistentkám za jejich těžkou a zodpovědnou práci poděkovat a popřát jim hodně sil a radosti z práce.

Kromě osobní asistence poskytují Podané ruce, z. s. také služby canisterapie, což je služba čistě dobrovolnická. Canisterapeutické týmy, které naše organizace školí a přezkušuje, pracují zejména na Moravě a ve Slezsku, ale také v Čechách. 69 dobrovolníků, z toho 14 ve Frýdku-Místku, ve volném čase navštěvuje se svými speciálně vedenými a testovanými psy různá místa, kde se setkávají s klienty – nejčastěji seniory a lidmi s postižením. Canisterapie napomáhá k rozvoji citových, rozumových i pohybových schopností klientů a navíc přináší hodně radosti a potěšení. Mimo to dobrovolníci se psy chodí na přednášky do škol a na různé akce, kde psi budí zaslouženou pozornost a vzbuzují mnohé úsměvy a touhu po pohlazení. Všem našim dobrovolníkům i jejich psím společníkům patří obrovský dík za jejich ochotu a nezištnou pomoc druhým.

Závěrem bychom rádi poděkovali i všem našim donátorům, mezi které patří i Statutární město Frýdek-Místek.
Více informací o službě osobní asistence i canisterapie najdete na našich webových stránkách www.podaneruce.eu.

Autor:
Bc. Jana Marková, Podané ruce, z. s.