KÁCENÍ DŘEVIN VE VEŘEJNÉ ZELENI

Archiv

MM F-M

25. 11. 2015

Díky průběžným kontrolám stromů referenty zeleně odboru životního prostředí a zemědělství jsou ke kácení vybírány stromy zcela nebo téměř suché, usychající, s rizikovými defekty, napadené škůdci a chorobami, které snižují zdravotní stav stromů nebo provozní bezpečnost a mohly by ohrozit nejen zdraví osob, nýbrž i jejich majetek.

Jmelí, jakožto nejvýznamnější škůdce listnatých dřevin, odebírá stromům vodu a minerální látky. Silně napadení jedinci postupně usychají a následně odumírají. Výskyt jmelí je pozorován především na lípách, topolech a ovocných stromech. Dalším obávaným patogenem stromů je široká škála dřevokazných hub. Tyto, někdy na první pohled málo patrné houby, napadají stromy přes rány ulomených větví nebo jiná místa poškození, a to zejména ve spodní části kmenů a v kořenech. Mnohdy se stromy jeví jako zdravé a plné vitality, avšak díky hnilobám, následnému rozpadu dřeva, snížení pevnosti kmene a kořenů jsou referenti zeleně po konzultaci s nezávislým odborníkem (arboristou) nuceni navrhnout strom na pokácení a chránit tak bezpečnost veřejnosti.

Na území města Frýdku-Místku dojde v právě probíhajícím období vegetačního klidu ke kácení stromů z výše uvedených důvodů v několika lokalitách. Ve Frýdku se budou například na ulici Gogolova kácet čtyři topoly z důvodů usychání jedinců a snížené perspektivy. Na ulici Bruzovská dojde k pokácení třech zcela suchých jeřábů. Na ulici J. Čapka dojde k odstranění dvou okrasných višní. Příčinou je napadení stromu dřevokaznou houbou. Dále se bude kácet na ulicích Habrová, K Hájku a Elišky Krásnohorské. V Místku bude na ulici Čs. armády vykáceno deset zcela suchých jeřábů. V rámci obnovy aleje na ulici 17. listopadu budou odstraněny neperspektivní dřeviny. Z důvodu vývratů budou muset být skáceny vrby na ulici Lesní. Dále se bude kácet na ulicích Anenská, Beskydská, ale také v Janáčkově parku. V letošním roce dojde k vykácení až 17 kusů smrků. Důvodem ke kácení je usychání těchto jehličnanů. Masové schnutí smrků je nejspíše způsobeno dvěma faktory. Prvním z nich je zvýšený výskyt chorob a škůdců napadajících smrky. Druhým činitelem je přílišné sucho, kdy půda díky suchu zmenšuje svůj objem a trhá jemné vlásečnicové kořínky.
  
V příloze naleznete seznam dřevin určených ke kácení ve veřejné zeleni v období vegetačního klidu 2015/2016, ve kterém jsou uvedeny stromy s obvodem kmene větším než 80 cm měřeným ve výšce 130 cm nad zemí a několik stromů s obvodem kmene menším než 80 cm měřeným ve výšce 130 cm nad zemí, jež jsou součástí stromořadí, pro jejichž kácení je v souladu s ustanovením § 8 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o ochraně přírody a krajiny“), nutné povolení věcně a místně příslušného orgánu ochrany přírody. Kromě těchto dřevin dojde ke kácení několika menších stromů a jednotlivých keřů, které nepodléhají povolení, z důvodu jejich špatného zdravotního stavu, snížené provozní bezpečnosti nebo oprávněných požadavků občanů.

Kromě kácení dřevin bude v tomto období vegetačního klidu probíhat také údržba porostů keřů spočívající ve zmlazování, průklestu a odstraňování náletových dřevin. Důvody pro tyto práce jsou nutnost zajištění péče o tyto porosty, dále zabezpečení průchozích profilů a zlepšení rozhledových poměrů v křižovatkách.
 
Statutární město Frýdek-Místek nejen dřeviny kácí, ale také vysazuje nové stromy do míst, kde je to možné, účelné a kde tomu nebrání dopravní a technická infrastruktura a její ochranná pásma, rozvoj území nebo nesouhlas dotčených orgánů státní správy. Do konce letošního roku bude na území města Frýdku-Místku vysazeno více než 80 nových stromů, tím bude obohacena veřejná zeleň o nové druhy a kultivary vhodné do městských podmínek.