Výstavba obchvatu se opět přiblížila, nejspíš nebude potřebovat nový posudek EIA

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

5. 5. 2016

Novelu má vypracovat vláda. Poslancům by mohla být předložena již koncem května ke schválení ve zrychleném režimu. V následujících týdnech by měli zástupci vlády intenzivně jednat s Evropskou komisí, aby navrhované řešení vyhovovalo i jí.

„Celý problém tkví v tom, že Evropská komise žádá od května loňského roku rozsáhlejší posouzení staveb na životní prostředí, tak zvanou EIA. V našem případě, bohužel, ministerstvo dopravy při vyřizování stavebního povolení na tři úseky obchvatu v jednom případě provedlo administrativní chybu, což posunulo vyřizování stavebního povolení na jeden úsek do doby, kdy už platila nová pravidla Evropské komise. A reálně tedy hrozilo, že se stavba opozdí, protože se bude čekat na nové vypracování posudku EIA,“ připomenul náměstek Karel Deutscher, který má za to, že k posunu v celé věci přispěla i blokáda průtahu města koncem února, jejímž cílem bylo „odblokovat“ příslušná ministerstva a přimět je k hledání řešení problémů, které v návaznosti na evropskou legislativu ohrožují projekt výstavby obchvatu.

 „Oceňujeme, že premiér spolu s ministry dopravy Danem Ťokem a životního prostředí Richardem Brabcem hledali a snad i našli řešení. Pokud by totiž musela být na jeden z úseků obchvatu Frýdku-Místku vypracovaná nová EIA, znamenalo by to zpoždění prací asi o rok. Každé zpoždění ve spojitosti s obchvatem všichni vnímáme negativně, proto jsme rádi, že se rýsuje cesta, jak rychleji vyřešit situaci kolem nových pravidel Evropské komise vyžadujících nové posouzení dopravních staveb na životní prostředí,“ řekl primátor Michal Pobucký.