Město přispěje na záchranu zvířat

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

29. 6. 2016

„Přispíváme na úhradu nákladů spojených se záchranou zraněných či jinak handicapovaných volně žijících živočichů ze správního území statutárního města Frýdku-Místku. Zvířatům se tu dostává komplexní péče – od ošetřování, léčení, rehabilitace až po zpětné vypouštění do volné přírody. Jsou tu výborné podmínky pro ekologickou výchovu dětí, takže vidím prostor i pro větší podporu a zapojení našich škol a školek,“ hodnotil primátor Michal Pobucký.

Návštěvnické středisko nazvané „Dům přírody Poodří“ provází faunou i florou prostřednictvím modelů, obrazových materiálů i interaktivních dotykových panelů a map. Zahradní část zahrnuje geologickou expozici, model toku Odry od hor přes meandry v údolí, až k tůni se stojatou vodou. Pro děti jsou zde dřevěná koryta s protékající vodou, vodní mlýnek i hračky. Plocha je doplněna tzv. „Živou zahradou“, seznamující návštěvníky s možnostmi, jak oživit nejen soukromé zahrady, ale i veřejné parky a prostranství a okolí domů. Jde o soubor prvků usnadňujících život různých živočichů – budky pro ptáky, úkryty pro ježky, jezírka, úkryty pro samotářské včely a úl pro čmeláky.

Ve venkovní expozici živých zvířat se návštěvníci seznámí s více než 30 druhy živočichů – zejména ptáků. Jde o trvale hendikepované jedince, které nelze vypustit do přírody.