Město bylo nuceno upravit vyhlášku o veřejných hudebních produkcích

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

22. 9. 2016

Nová vyhláška má v podstatě reagovat na nově vzniklou situaci, kdy zvuk z hudebních produkcí provozovaných ve venkovním prostoru již není hlukem, což znamená, že krajské hygienické stanice, které doposud měřily intenzitu hluku a v případě překročení limitu udělovaly sankce, již tuto agendu neřeší. Jediným způsobem, jak lze regulovat veřejné hudební produkce ve veřejném prostoru a zajistit veřejný pořádek, je prostřednictvím vyhlášky.

Obce a města to řeší dvěma způsoby. Buďto ve vyhlášce stanoví výčet konkrétních akcí s dobou jejich ukončení nebo obecně stanoví dobu ukončení akcí a zároveň zmocní radu města k udělování výjimek. „První způsob je pro občany přehledný, dozví se, které akce se budou na území města konat do pozdních hodin. Na druhou stranu, v případě zařazení další akce na seznam je nutné vyhlášku změnit a samozřejmě schválit a v souvislosti s tím, že vyhlášky schvalují zastupitelé, kteří zasedají zhruba čtyřikrát do roka, není tento způsob zrovna pružný. Druhý způsob, který jsme zvolili my, je díky možnosti udělení výjimky radou města flexibilní a umožňuje rychle reagovat na žádosti o prodloužení konání konkrétní akce,“ přiblížil primátor Michal Pobucký.  

Podle nové vyhlášky se akce s reprodukovanou nebo živou hudbou konané ve venkovních prostorách smí pořádat od 8 do 22 hodin, v pátky a soboty do 1 hodiny následujícího dne. Ve dnech 31. prosince a 1. ledna je lze pořádat neomezeně. Výše zmíněné časové rozpětí se vztahuje na všechny veřejnosti přístupné akce s hudbou ve venkovním prostoru, tedy nejen na akce na veřejném prostranství jako doposud.

Vyhláška nabyde účinnosti 4. října 2016. Na její dodržování bude dohlížet městská policie. Porušení vyhlášky lze postihnout dle zákona o obcích a zákona o přestupcích, což znamená v rámci blokové pokuty až do výše 5 tisíc korun a v rámci přestupkového řízení až do 30 tisíc korun.

Pozn.: Znění vyhlášky již nyní na úřední desce http://www.frydekmistek.cz/cz/obcan/uredni-deska/ (19. 9. 2016)