Novoroční demolice města

Archiv

Michal Pobucký,

19. 1. 2017

Nádherný zážitek z tradičního přivítání nového roku na mostě a nábřežích kolem řeky si nenechaly ujít tisíce lidí, kteří sledovali překrásný městský ohňostroj. Popřáli si do nového roku vše nejlepší, připili si a vydali se domů. Ranní úklidové čety technických služeb TS a.s. se ovšem nestačily divit, když v brzkých hodinách nalezli šest desítek rozbitých, rozmlácených, ohořelých a zničených odpadkových košů, a to převážně v Sadech Bedřicha Smetany a blízkém okolí a dále pak na sídlišti Slezská.

Proč se někteří lidé nedokáží bavit, aniž by ničili své okolí? Proč hrstka chuligánů musí za každou cenu pokazit novoroční oslavu? Městská policie spolu s Policií České republiky zastavila průjezd městem z obou stran, aby obyvatelé města, kteří sledovali oslavu z mostu, nebyli rušeni nečekaně projíždějícím vozidlem.

Někdo může namítnout, že jsme měli zajistit větší bezpečnost v parku i na sídlišti, a tím pádem jsme mohli předejít ničení odpadkových košů. Ale asi jen těžko si představíme, že ke každé z šedesáti popelnic postavíme strážníka městské policie anebo policistu, aby drželi „odpadkovou“ stráž proti vandalům. Na celém území města je těchto košů skoro tisíc. To bychom museli střežit všechny a to je naprostý nesmysl.

Nebuďme lhostejní ke svému okolí a neničme si ho. Teď hovořím k vám, vandalům, kteří jste zničili městský majetek. Běžte se vymlátit do boxovacího pytle, zajděte si zacvičit do posilovny anebo se proběhněte kolem řeky. Neničte ale to, co vám nepatří. A vy ostatní, pokud uvidíte někoho ničit městský majetek, zavolejte prosím na policii. Protože jinak opravy a nové odpadkové koše zaplatíme my všichni ze svých daní. A místo abychom opravovali chodníky a silnice a stavěli dětská hřiště a sportoviště, budeme muset investovat do neustálých oprav po bezohledných vandalech.