Z jednání rady města č. 88

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

25. 5. 2017

Rada tedy mimo jiné doporučila zastupitelstvu schválit 80 tisíc dobrovolným hasičům z Frýdku, kteří jsou mistry republiky v  požárním sportu a kteří potřebují peníze na nákup sportovního vybavení, opravy a nákup sportovních překážek, nářadí, ale i oděvů. Peníze by měl získat i Renarkon na úhradu nákladů s projektem „Buď OK“, který realizuje na školách a který je zaměřen na snižování sociálně patologického chování dětí a mládeže, přesněji na prevenci užívání drog, ale taky kyberšikany, xenofobie a podobně. Peníze radní přislíbili také pořadatelům kulturních a sportovních akcí nebo výstav. Finanční podporu získá i majitel jednoho z frýdeckých domů na obnovu fasády s historickým charakterem. Město má totiž program, ze kterého může podpořit opravy domů s historickou nebo historizující fasádou, které nestojí v památkové zóně a nejsou zapsány v seznamu kulturních památek.

„Schvalovali jsme i zakázky, například na opravy chodníků a komunikací. Opraven bude chodník na ulici Míru, který už je opravdu ve velmi špatném stavu, a nový asfalt dostane komunikace v Lískovci, v úseku od trafa po hřbitov. Mimo to jsme rozhodli o tom, že obyvatelům domu s pečovatelskou službou na ulici Těšínská zmodernizujeme výtah a v mateřské škole na ulici Třanovského opravíme střechu. Předpokládaná cena byla přes jeden milion korun, nám se podařilo vysoutěžit cenu necelých 800 tisíc, což je úspora zhruba 300 tisíc korun,“ řekl primátor Michal Pobucký. 

Rada schválila také sníženou nabídkovou cenu za vyřazená služební vozidla. „V aukcích, které se konaly v únoru a v dubnu, nebyl o vozy zájem, proto jsme cenu snížili v průměru o 50 tisíc korun, tak snad se zájemci najdou. O termínu aukce budeme aktuálně informovat ve zpravodaji, na webu i FB města,“ upřesnil primátor Pobucký.

Radní rozhodovali také o vyhláškách, které se týkají nočního klidu a regulace provozní doby hostinských provozoven. Noční klid je dán zákonem od 22 do 6 hodin, nicméně město může v souvislosti s pořádáním společenských akcí stanovit výjimku a dobu nočního klidu zkrátit nebo vůbec nevymezit. Na základě žádostí jsme zkrátili dobu nočního klidu u 14 letních akcí, přičemž převážnou část akcí jsme povolili do 24 hodin, některé do jedné a jednu akci do čtyř do rána. Například červnový mezinárodní folklorní festival na místeckém náměstí se bude moci konat z pátku na soboty a ze soboty na neděli právě až do 4 do rána. „Máme za to, že léto patří akcím pod širým nebem. Nekonají se každý den ani každý víkend, věříme, že výjimečné zkrácení doby nočního klidu občané pochopí a ti, kteří na takových akcích budou, přivítají skutečnost, že akce nemusí kvůli nočnímu klidu skončit v deset večer,“ uvedl primátor.

Vyhláška o regulaci provozní doby hostinských provozoven vznikla z důvodu narušování veřejného pořádku a rušení nočního klidu u non-stop provozovny ve Frýdku. „S majitelem jsme se snažili jednat o možnostech nějakých opatření, které by vedly k nápravě, nicméně bez výsledku. Strážníci i policisté v okolí Růžového pahorku řeší opakovaně konflikty mezi návštěvníky non-stop baru, který je v těsné blízkosti bytové zástavby. Od místních občanů máme nespočet stížností na hluk a nepořádek. Protože s majitelem není kloudná řeč, nezbylo nám, než přistoupit k vydání vyhlášky, která stanovuje provozní dobu tohoto podniku, a to do půlnoci a v pátek a v sobotu do jedné v noci. Vyhlášku musí ještě posvětit zastupitelé, pokud ji schválí, bude zhruba do dvou týdnů platit,“ vysvětlil primátor Pobucký.

Archiv – usnesení RM