Historické milníky města přibližuje Výběrové kalendárium

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

20. 9. 2017

V těchto dnech vydává KulturaFM Výběrové kalendárium, zpracované v modro-bílých barvách městského loga. Jsou v něm zaznamenány významné okamžiky v dějinách města od roku 1267, které doplňují dobové i současné fotografie. K dostání je v pobočkách Beskydského informačního centra, Národním domě i Nové scéně Vlast. Cena pětasedmdesátistránkového kalendária je pětasedmdesát korun,“ uvedl primátor Michal Pobucký.

Autorem Výběrového kalendária je historik Tomáš Adamec, ředitel frýdecko-místeckého archivu. „Výročí města nám přišlo jako ideální příležitost k vydání publikace, která bude zachycovat nejvýznamnější dějinné okamžiky. Před třemi lety jsme vydali objemnou knihu Frýdek-Místek, která si bohužel nenašla cestu k širšímu publiku. Tento cíl, doufejme, naplní, právě Výběrové kalendárium,“ komentuje vydání publikace její autor.

O grafické zpracování se postarala grafička Kateřina Hlahůlková. „Jelikož jsem studovala v Ostravě, je mi frýdecko-místecký region velmi blízký. Neváhala jsem proto s přijetím nabídky na grafickou úpravu této brožury. Práce to byla velmi zajímavá. Probírali jsme se historickými fotkami, místy jsme museli sáhnout také po kresbách,“ přibližuje práci na kalendáriu Kateřina Hlahůlková s tím, že čtenáři jistě ocení i to, že vybrané události jsou graficky zvýrazněné, což umožňuje lepší orientaci v textu.

U příležitosti výročí města vyjde ještě jedna publikace, a to Frýdek-Místek v proměnách času, která nabídne spoustu srovnávacích fotografií. Připravuje ji místecký knihkupec Jan Becher.

„V rámci jubilea je také dětem narozeným v tomto roce darována pamětní medaile vyražená Českou mincovnou. Všechny zásilky odeslané městem jsou označeny speciálním otiskem k tomuto výročí. V předsálí velké jednací síně v hlavní budově frýdeckého magistrátu byly umístěny pamětní desky se jmény všech nejvyšších představitelů města od purkmistrů přes starosty až po primátory. Vydávány jsou publikace s dobovými a současnými fotografiemi a pořádány jsou desítky společenských akcí,“ připomenul primátor Michal Pobucký.