Radnice vrátila kašnu na náměstí

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

21. 9. 2017

Spojení historie se současností obstarával před samotným slavnostním spuštěním flašinet, který posléze vystřídala klasická hudba. Přítomní se dozvěděli něco z historie, jakou roli vodní element na místeckém náměstí hrál v minulosti a že vodní prvek nyní stojí jen kousek od původního místa. „Místo a rozvody byly připraveny již při rekonstrukci náměstí v roce 2000, ale nepanovala shoda ohledně vzhledu kašny. Spor se vedl o to, zda se bude jednat o moderní kašnu anebo o historickou repliku. Nyní se nám podařilo kašnu na náměstí vrátit a jsme rádi, že v původní podobě, protože hezké věci z minulosti by neměly zanikat,“ připomněl náměstek primátora Jiří Kajzar.

„Snažíme se, aby obě náměstí ve městě byla atraktivní. Na obou jsou nyní kašny, které jsou pro jejich vzhled osvěžující, místecké i frýdecké centrum se snažíme rovnoměrně podělit i o kulturní akce. Frýdecké náměstí má atraktivitu v zámku, to místecké jme posílili Beskydskými farmářskými trhy,“ vysvětluje filozofii města primátor Michal Pobucký.

Kašnu po slavnostním úvodu posvětil místecký děkan Josef Maňák, který věří, že náměstí a městu přinese životodárnou energii, a začaly v ní přibývat první mince těch, kteří věří, že jim to přinese štěstí.