S projektem „Chci vědět…“ v tom nebudete sami

Archiv

MM F-M

9. 11. 2017

Nezřídka se stává, že jsou veřejnosti prostřednictvím médií sdělovány nedostatečné a mnohdy i zavádějící informace vztahující se k drogové problematice. Statutární město Frýdek-Místek se snaží projektem „Chci vědět…“ reagovat na negativní trendy ve společnosti a poskytnout rodičům a zákonným zástupcům relevantní informace o problematice užívání návykových látek. Projekt „Chci vědět…“ je realizován v rámci preventivních opatření, která jsou zaváděna v souvislosti se snižováním rizikového chování u dětí a mládeže ve městě. Statutární město Frýdek-Místek dlouhodobě spolupracuje s organizacemi zabývajícími se drogovou problematikou.

Cílem našeho projektu je poskytnutí komplexního informačního a poradenského servisu těm, kteří mají podezření, že jejich děti užívají návykové látky. Samotný projekt "Chci vědět…" má primárně posílit informovanost rodičů v oblasti drogové problematiky," uvedl primátor Michal Pobucký.

Rodiče, kteří se domnívají, že jejich děti užívají návykové látky, mají možnost se anonymně a bezplatně obrátit na organizace působící na území města Frýdku-Místku, které mohou rodičům poskytnout odborný poradenský servis či terapeutickou pomoc. V rámci projektu „Chci vědět…“ byl jako spolupracující subjekt osloven Modrý kříž v České republice, Poradna ve Frýdku-Místku.
Pracovníci této poradny jsou připraveni rodičům:
– zodpovědět jejich dotazy
– poskytnout komplexní informační a poradenský servis
– pomoci vyhodnotit všechny okolnosti, které rodiče vedou k podezření, že jejich děti užívají návykové látky
– v případě jejich zájmu poskytnout informace o testování nezletilých a mladistvých na přítomnost drog v těle a informovat rovněž o všech úskalích testování
– poskytnout informace, na koho se rodiče mohou obrátit v případě, že by byl test pozitivní.

Budou-li si rodiče, po získání komplexního informačního a poradenského servisu, chtít ověřit, zda jsou jejich děti pod vlivem drog, bude jim pracovníky poradny nabídnuta možnost obrátit se na protidrogovou koordinátorku magistrátu Petru Novákovou. Ta má k dispozici multidrogové testy zjistitelné z moči, a v případě zájmu budou tyto testy rodičům anonymně
a bezplatně vydány. Testy však budou poskytnuty pouze rodičům, kteří již svou situaci projednali s pracovníky poradny a byli seznámeni s riziky testování. Spolu s testem rodiče také obdrží podrobný návod k použití a informační leták se základními údaji o drogové problematice.

Je velmi obtížné rozpoznat změny, které souvisí s počátečním užíváním drog, od změn spojených s pubertou a samotným dospíváním. Existují ovšem varovné příznaky, které mohou rodiče upozornit, že něco není v pořádku. Realizací projektu „Chci vědět…“ bychom chtěli rodičům nabídnout pomocnou ruku a především poskytnout relevantní informace s kontakty na organizace, zabývající se drogovou problematikou. Tyto organizace by měly být schopny rodičům pomoci s řešením jejich problému, zejména z důvodu, že závažnost tohoto problému nejsou rodiče vždy schopni adekvátně posoudit,“ dodal náměstek primátora Richard Žabka.

Bližší informace o projektu a drogové problematice mohou rodiče získat na níže uvedených kontaktech.

Bc. Petra Nováková
protidrogová koordinátorka Magistrátu města Frýdku-Místku
Radniční 1149, 738 01 Frýdek-Místek
tel.: +420 773 748 758, 558 609 321

Modrý kříž v České republice
Poradna Frýdek-Místek
Malý Koloredov 811, 738 01 Frýdek-Místek
tel.: +420 724 087 221, 595 534 445

Renarkon, o. p. s.
Kontaktní a poradenské centrum Frýdek-Místek
Malé náměstí 104, 738 01 Frýdek-Místek
tel.: +420 606 694 244, 558 628 444