O čem rozhodli radní?

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

19. 1. 2018

„Závěrem minulého roku jsme tradičně pořádali sbírku – Vánoční strom. Její výtěžek je každoročně určen na dobročinné účely. Tentokrát na nákup mechanických invalidních vozíků pro klienty Žirafy – Integrovaného centra Frýdek-Místek. Občané házeli do pokladničky pod vánočním stromem nejen mince, ale i papírové bankovky, podařilo se vybrat přes 52 tisíc korun,“ řekl primátor Michal Pobucký, s tím, že všem, kteří do pokladničky přispěli, patří poděkování.

Radní schválili výukové moduly  pro žáky 1. a 2. stupně základních škol ve Světě techniky v Dolní oblasti Vítkovic.  

Cílem je ukázat žákům, že i předměty, jako je přírodověda, fyzika, chemie nebo biologie,  mohou být  zábavnější, než si mysleli, a motivovat je tak k učení. „Budou si moci sami vyzkoušet atraktivní experimenty a být u efektních chemických pokusů, vyzkoušet si práci s mikroskopem při pozorování mikroorganismů, zjistit vše o funkci mozku a při různých aktivitách otestovat ten vlastní, navštívit tematické expozice a podobně,“ přiblížil primátor. Nabídka vzdělávacích programů je široká, přizpůsobená věku konkrétní skupině žáků.  Školy si samy zvolí, který z programů využijí.

Rada města rozhodla také o vypracování projektových dokumentací a studií v oblasti dopravy.

„Chceme vycházet vstříc požadavkům občanů, kteří nás často žádají o vybudování nových parkovacích míst a opravy chodníků a komunikací, ale taky třeba o eskalátory v křížovém podchodu. Abychom mohli tyto požadavky realizovat, je nutné mít zpracované projekty, případně studie proveditelnosti. Na radě jsme se shodli například na vypracování projektu na vybudování parkovacích stání podél části ulice Lesní a taky ulice 28. října, kde řidiči často parkují na zeleni, což se nesmí. Jedná se o lokality, kde by mohly vzniknout parkovací plochy s povrchem ze zatravňovacích dlaždic. Vypracovat necháme studii na opravu komunikace Na Štěpnici ve Skalici, která by měla být rozšířená a měla by mít i funkční odvodnění. Necháme prověřit reálnost doplnění eskalátorů v křížovém podchodu pod ulici Hlavní, což požadují zejména starší občané. Vzniknout by měla i  studie na úpravu točny před vlakovým nádražím, odkud by se mohli pěší bezpečně dostat po přímé bezbariérové cestě až k objektům Slezanu na ulici Těšínská, kde se zejména v létě konají společenské akce a kde chce také město využít jednu z budov pro zázemí městské policie, případně odbor sociální péče nebo přestupkové oddělení,“ řekl primátor Pobucký.