Tančírna zažila kontrolu na alkohol

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

27. 3. 2018

Kontroly na podávání a požívání alkoholu mladistvými provádíme na různých akcích. Nerozlišujeme, zda se pořádají v soukromých nebo městských zařízeních. Minule to bylo v soukromém Krakenu, teď v našem zařízení v Národním domě. Kontroly se nám daří utajit, takže v konečném důsledku máme reálný obrázek o tom, jak to na akcích pro mladistvé vypadá. Bohužel obrázek to není moc lichotivý. Stejně jako v únoru i nyní byl alkohol v dechu prokázán u jedenácti mladistvých,“ konstatoval primátor Michal Pobucký s tím, že v kontrolách se bude pokračovat.

Tančírnu v Národním domě navštěvují pravidelně stovky mladých lidí. V době kontroly, tedy v sobotu 24. března, jich bylo okolo čtyř set. Strážníci namátkově zkontrolovali 17 mladistvých. „U 11 z nich alkoholtester prokázal přítomnost alkoholu v dechu. Nejvyšší naměřená hodnota byla 1,65 promile. Mezi podnapilými byla také teprve 14letá dívka, která nadýchala 0,45 promile,“ doplnil Tomáš Zapletal z městské policie.

Pro některé mladistvé ve zvlášť podnapilém stavu si museli přijet rodiče, další byli po sepsání nutných náležitostí odesláni samostatně domů. Stejně jako u předchozí únorové akce jsou údaje o podnapilých mladistvých vloženy do informačního systému včasné intervence. Dále se jimi bude zabývat odbor sociální péče, přesněji kurátor pro mládež.

Mladiství „hříšníci“ budou spolu s rodiči předvoláni k osobnímu pohovoru se sociálním kurátorem pro děti a mládež. Rodiče i nezletilé dítě budou informováni o nebezpečí konzumace návykových látek a bude jim nabídnuto také odborné poradenství. V případě, že kurátor na základě pohovoru a daných skutečností vyhodnotí, že se jedná o závažnější problém, pokračuje cílená spolupráce s rodinou,“ zopakovala postup v takovýchto případech vedoucí oddělení sociálního poradenství pro mládež Miroslava Stopková.

Městská policie bude v kontrolách na podávání a požívání alkoholu mladistvými pokračovat.