Naši pejsci se na canisterapii těší

Archiv

MM F-M

4. 4. 2018

Naše canisterapeutické týmy (testovaný pes a jeho proškolený doprovod) navštěvují mnoho zařízení Moravskoslezského kraje. Poptávka po těchto návštěvách převyšuje naše možnosti, proto stále hledáme nové týmy, které by spolu s námi pomáhaly.

Například v domovech seniorů přináší pejsci rozptýlení, jejich teplá těla (psí tělo je o něco teplejší než to lidské) pomáhají rozhýbat ztuhlé ruce. Spolu s člověkem, který pejska doprovází, si lidé mohou popovídat, zavzpomínat, procvičit paměť. V Moravskoslezském kraji se těší z canisterapie téměř 650 seniorů, což je naše nejpočetnější klientela. Jen na území města Frýdku-Místku, kde má naše organizace centrálu, navštěvují naši CT dobrovolníci se psy 10 zařízení s osobami seniorského věku – Nemocnice Frýdek-Místek, Gaudium, Hospic, Dům pokojného stáří, DZR Beskyd, Domov Přístav, Oáza Pokoje a Domovy pro seniory. Kromě toho CT týmy navštěvují i speciální školy a školky a další zařízení. Probíhají také individuální canisterapie v našem canisterapeutickém centru na Malém Koloredově. Naši psí „terapeuté“ jsou na každé takové setkání připraveni a na canisterapii se těší. Budeme rádi, pokud navštívíte náš web www.podaneruce.eu, kde najdete více informací.

Canisterapeutický program by nemohl běžet bez podpory našich partnerů, díky kterým máme výbavu pro CT psy (vodítka, postroje, deky, hračky) i pro jejich doprovod (identická zelená trika a mikiny s označením – je tak na první pohled zřejmé kdo jsme) a také mzdové zajištění jediného zaměstnance celého projektu  – koordinátora. V loňském roce se nám konečně splnil i sen o automobilu, který byl do projektu díky vstřícnosti sponzorů zakoupen.

Děkujeme našim dlouholetým partnerům, jako jsou statutární města Frýdek-Místek, Ostrava, Havířov a Karviná. Dále pak Nadaci OKD a firmě TCL DigiTrade s.r.o.  Bez vás všech by to nešlo! Děkujeme!

Bc. Jana Marková