Stromy se kácejí a keře zmlazují v zimě a zjara, často se přitom poškodí i travnaté porosty

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

6. 4. 2018

Vyjádření Jaromíra Kohuta – předsedy představenstva TS a.s. k dané problematice:

Jednalo se o práce zadané odborem Životního prostředí a zemědělství magistrátu města Frýdek-Místek. Tyto práce (především kácení, ořezy, průklesty a následné frézování pařezů) byly z důvodu vegetačního klidu termínově omezeny do 31. března (poslední budou dokončeny v prvním dubnovém týdnu). Bylo nutné je realizovat v období, kdy klimatické podmínky mnohdy nebyly příliš nakloněny pro jejich výkon v travnatých porostech, parcích, případně hůře dostupných místech na sídlištích. Bohužel rozsah zadaných prací nelze v mnoha případech vykonat bez strojní techniky. Proto došlo především v průběhu měsíce března, kdy je půda po zimě citlivá na jakékoliv zatížení, na několika místech k poškození travnatých ploch.

K těmto problémům dochází každoročně. Ubezpečuji občany, že práce jsou vždy provedeny odborně a jsou realizovány i přesto, že je následně nutné provést v některých lokalitách terénní úpravy na náklady TS a.s. Jsme si také plně vědomi, že práce vykonávané našimi  zaměstnanci jsou mnohdy pro občany, neznalé situace a problematiky, nepochopitelné. Chci všechny ubezpečit, že svou práci, jak po stránce organizační, tak i po stránce odborné děláme s maximální péčí.

V praxi to znamená, že pokud to klimatické podmínky dovolí, budou v dubnu a květnu postupně provedeny jemné terénní úpravy s výsevem travního semena, a to zejména v místech poškozených vozidly zimní údržby a další strojní technikou. Tato situace se každoročně opakuje a bohužel tomu nebude jinak ani v dalších letech.

Některým připomínkám (mnohdy i nevybíravým) byli naši zaměstnanci vystaveni také v průběhu prvního čtvrtletí tohoto roku při řezech a průklestech keřů.

Tyto připomínky mnohdy proudily z neznalosti dané problematiky, ať už metodiky prováděných prací nebo záměrů zadavatele (odboru Životního prostředí a zemědělství), tedy toho, zda se jedná pouze o zmlazovací řezy, průklesty nebo úplné odstranění stávajících stromů, které budou v převážné míře nahrazeny novými. Nahrazeny nebudou jen ty, které výsadbou v minulosti bránily v průchodu chodcům nebo v jízdě vozidel a z velké části ani ty, které byly v minulosti vysazeny v ochranných pásmech sítí (voda, plyn, elektřina). Energetický zákon totiž zakazuje vysazování dřevin na sítích nebo v jejich ochranných pásmech a správci inženýrských sítí jsou povinni udržovat tyto sítě a jejich ochranná pásma bez dřevin. Nicméně město letos rozšíří výsadbu keřů, a to zejména na sídlištích. Bude se jednat o nové a esteticky vhodnější keře, například štědřence, třezalky, ibišky a podobně. 

Chtěl bych touto cestou občany ubezpečit, že jednotlivé práce jsou zadávány odborníky z odboru Životního prostředí a zemědělství magistrátu a jsou realizovány zaměstnanci technických služeb, kteří jsou pravidelně proškolováni v arboristické problematice a jsou způsobilí tyto práce vykonávat s patřičnou péčí a odborností.