Nový festival FM City Fest

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

7. 6. 2018

Pořadatelé z Evolution Brothers, s andělsky multitalentovaným Miraiem, dávají dohromady open air festival s opravdu zvučnými jmény, která se sejdou v jeden den – 14. července – na dvou scénách v textilce Slezan na Staroměstské ulici. Organizátoři se rozhodli, že půjdou cestou „hodně muziky za málo peněz“, a tak v první vlně nabízeli lístky za pouhých 250 korun, za které lze vidět a slyšet interprety jako Poetika, Barbora Poláková, David Stypka, Mirai, Anna K., Lenny, Jakub Děkan, Pokáč, Light & Love, John Wolfhooker, Mňága a Žďorp a Paulie Garant. Za koncert každého z nich byste většinou museli vytáhnout z peněženek násobek částky, za kterou ve Frýdku-Místku dostanete hudebních zážitků hned dvanáct. A to ještě můžete přibrat děti do 12 let zdarma.

„Česko je festivalová velmoc, je tu strašně moc akcí, ale my věříme, že ta naše bude něco znamenat i v celorepublikovém měřítku tím, že bude trošku více fresh a cool. Line up máme postavený z kamarádů ze showbyznysu a chceme do Frýdku-Místku pravidelně přivádět interprety celorepublikového formátu, ne nějaké agroskupiny,“ nechal se slyšet Mirai na tiskové konferenci, a kdybyste tomu žargonu nerozuměli a nevěděli, co tím chtěl říct, tak David Stypka vše osvětluje: „Já jsem srdcař Sweetsen festu, ale tu je ještě jedna věc navíc, import umělců z celého Česka. Budu tu mít plno kámošů, počítám, že přijedu na kole a bude tu bezva večírek – ohromná párty. A bylo by fajn, kdyby byla i další roky.“

„My s touto akcí počítáme, takže jsme ji neváhali podpořit, když za námi Mirai s tímto formátem přišel. Ve městě máme spoustu výborných kulturních akcí, ale tento typ festivalu nám tu ve výčtu ještě chyběl a my doufáme, že se to povede a zařadí se mezi tradiční akce,“ říká primátor Michal Pobucký. Mirai Statutární město Frýdek-Místek pochválil, že „poskytuje všechno, co může,“ a poděkoval za vstřícnost i Slezanu, který má s městem podepsáno Memorandum o spolupráci. „Když jsme se tu byli podívat a kluci se mě ptali, kdy tu končila výroba, řekl jsem – nedávno a pak rok 1991. A oni se smáli, že ještě nebyli na světě,“ prozradil za Slezan Luděk Korč. „Prostory jsou tu parádní, věřím, že se nám podaří je naplnit, tak polovina vstupenek už je pryč. Myslím, že tu máme taky takové Dolní Vítkovice, že se tu budeme dobře bavit. Minimálně do tří do rána. Ale uvidíme, že…“ prohlásil Mirai mnohoznačně, než zakončil svým vystoupením tiskovku, kterou na začátku rozjeli Light & Love svým „borůvkovým nebem“. A když už se tak hezky rozezpíval, stihl ještě malé promotion na místeckém náměstí. Mirai je zkrátka frýdecko-místecká značka a FM City Fest se mezi ně brzy nepochybně zařadí.