Radnice se zajímá o architekturu, důkazem je i projekt Evy Jiřičné

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

25. 6. 2018

Zájem o její osobu a projekt, kterým se Frýdek-Místek může zapsat do nejvyšší architektonické ligy, byl značný. „Čekala jsem tak deset lidí, takže jsem velmi mile překvapena,“ mrkala Eva Jiřičná na publikum v jiném početním řádu a další stupně dojetí jí pak přivodily slunečnice od primátora Michala Pobuckého i další vřelé projevy návštěvníků, kteří jí projevovali velký respekt a úctu k její práci a na památku od ní sbírali podpisy i společné fotografie. „Žlutou barvu mám velice ráda, koneckonců objevuje se v jisté formě i ve frýdecko-místeckém projektu. To víte, když se odsud přestěhujete do Anglie, tak je jasné, co člověku nejvíce chybí – slunce,“ rozplývala se nad kyticí od primátora, který jí popřál, s ohledem na rozhodnutí zastupitelstva, které poslalo vítězný návrh architektonické soutěže na rekonstrukci Kina Petra Bezruče do šuplíku, aby její návrh nepostihl stejný osud a nezůstal jen na papíře. „Zavedli jsme na radnici pozici hlavního architekta a i tato výstava je důkazem, že nás tato oblast skutečně zajímá,“ řekl primátor Michal Pobucký. „Jdeme s kůží na trh,“ doplnil náměstek primátora Jiří Kajzar. „Národní dům není v dobrém stavu, potřebuje opravit. Získali jsme budovu Moravia banky a zadali studii, jestli se nám do daného prostoru vejde sál, který město potřebuje. Může tady vzniknout skutečně jedinečné kulturní centrum, spojené s první dámou světové architektury,“ těší náměstka Kajzara. „Husa přeletěla svět a přistála zase jako husa,“ skromně reagovala architektka a spustila prezentaci svého návrhu. „Každému se to samozřejmě líbit nebude, ale to já respektuji, kritika je někdy důležitější než pochvala. Když cestuji po celém světě, vidím podobné budovy jako Národní dům, které uspokojují potřebu kulturních zážitků, pro současnou společnost tolik důležité,“ začala představovat Novou scénu Národní dům Eva Jiřičná. Vysvětlila filozofii stavby, jejímž hlavním přínosem je hlavní sál pro zhruba 450 lidí, vedle sálu malého, pro 80 lidí na menší akce, a přítomní mohli oči nechat na prezentovaných vizualizacích s atraktivními vnitřními prostory i exteriérem. Zajímala je ale i samotná realizace, z hlediska časové i finanční náročnosti a jaká je procentuální šance projekt uskutečnit. A architektka si zase pomáhala slovy jiných. „Moje moravská teta vždycky říkala, že když se nechce, je to horší, než když se nemůže. Jsme na začátku cesty a realizace je vždycky oříšek, někde je problém s památkáři, jinde s financemi, důležité je, jestli jsou u toho lidé schopní tahat za jeden provaz na jednom konci. A u sdělování ceny mi vždycky radili, ať si uvědomím, co mě bude stát to, když to řeknu,“ smála se Eva Jiřičná, která se prý vždy snaží, aby na konci projektu měla více přátel než na jeho začátku. Po jejím vystoupení si všichni mohli prohlédnout velkorysý projekt také na expozičních panelech a v patře je čekala výstava architektonických návrhů staveb ve veřejném prostoru plánovaných na území města.

„Výstava podobného typu se ve městě zatím nekonala. Na čtyřiceti velkoplošných panelech, za nimiž stojí architekt města a kurátor výstavy Ondřej Zdvomka, byly prezentovány projekty města i soukromých investorů, které by mohly v budoucnu ovlivnit tvář města. K vidění byl například návrh bulváru vedoucího od ulice Těšínská k vlakovému nádraží, ale také vznikající Centrum aktivních seniorů v Místku, volnočasový areál na Riviéře a další projekty,“ uvedl primátor Michal Pobucký. „Je to skutečně první počin tohoto druhu, kdy se takto veřejnost měla možnost otevřeně seznámit se záměry města. To je dobře, protože veřejnost by měla být informována o tom, co ji čeká, co se bude ve městě dít a jaká bude jeho tvář za několik let. Samozřejmě ne všechny projekty jsou přijímány jednoznačně a pozitivně, ale právě o tu diskuzi nám jde, aby některé věci mohla ještě ovlivnit,” doplnil náměstek primátora Jiří Kajzar.

Architektura by měla být po letošní premiéře jedním z témat festivalu i v dalších letech, s cílem každoročně představovat nejen nové projekty, ale především aktivně zapojit veřejnost formou workshopů, přednášek a diskuzí o budoucí podobě města.