Ke stoletému výročí republiky se sázely Stromy svobody

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

29. 10. 2018

To se sešlo spolu se žáky 1. ZŠ na oficiálním pietním aktu už v pátek 26. října u busty Tomáše Garrigua Masaryka, aby připomnělo cestu, po níž jsme postupem času došli až do současné České republiky. „Ne náhodou jsme dnes právě na tomto místě, u této busty. Role Masaryka v získávání státní samostatnosti byla klíčová. Byl to právě on, kdo neúnavně představoval světovým politikům československé požadavky na vznik svrchovaného státu. V červnu 1915 získal dostatečnou zahraniční podporu pro jejich zveřejnění. Za své úsilí ve prospěch celku platil. Rakousko-Uhersko na něho vydalo zatykač a Masaryk musel zůstat v zahraničí. Zatímco domácí politici mlčí, Masaryk v exilu pokračuje s Edvardem Benešem a Milanem Rastislavem Štefánikem v započatém úsilí. V Paříži je sestavena Československá národní rada, jsou zorganizovány legie. V únoru 1917 je československý požadavek na autonomii uznán velmocemi,“ připomínal školákům dějinné souvislosti primátor Michal Pobucký.

Přítomní si vyslechli, že 28. října 1918 pak oficiálně vznikla samostatná, mezinárodně uznaná Československá republika a Masaryk byl zvolen jejím prezidentem. Vrací se z Ameriky domů. V nové roli navštěvuje cestou Anglii, Francii, Itálii i české legionáře a 21. prosince 1918 se konečně dostává do Prahy, kde je nadšeně vítán.

Žáci Jedničky pro změnu nadšeně přivítali výzvu podílet se na výsadbě symbolické lípy v parku „U Jošta“ před jejich školou, kde po členech vedení města přebrali rýče a přisypávali pilně zeminu ke stromu, o který slíbili, že se budou starat, třeba v parném létě, aby jednou po letech mohli třeba už i dalším pokolením s hrdostí ukazovat, že byli u toho, když se sadil se slávou do země.