Kácení ve veřejné zeleni

Archiv

MM F-M

23. 11. 2018

Každým rokem vyberou referenti odboru životního prostředí a zemědělství několik desítek provozně nebezpečných a odumřelých stromů na pozemcích města.

Počátkem měsíce listopadu, který bývá spojován s nástupem období vegetačního klidu a končí posledním březnovým dnem, dojde ke kácení nejen suchých a usychajících stromů, ale také těch, které na první pohled vypadají zcela zdravě, avšak jsou kvůli jejich rizikovým defektům, napadení škůdci, chorobami nebo dřevokaznými houbami, které snižují zdravotní stav, provozně nebezpečné. U těchto stromů by mohlo dojít k rozlomení nebo vývratu stromu, což by mohlo způsobit újmu na zdraví nebo majetku našich občanů.

Referenti odboru životního prostředí a zemědělství kontrolují, vyhodnocují, který strom bude pokácen a který lze ještě zachovat a zvýšit jeho provozní bezpečnost například ořezem větví nebo instalací vazby v koruně stromu.

V letošním roce bylo ve veřejné zeleni vybráno 84 stromů, které budou pokáceny z výše uvedených důvodů v několika lokalitách.

Na  ulici Křižíkova dojde ke kácení jedné břízy a jednoho jírovce. Za úřadem práce na ulici na Poříčí budou pokáceny 3 vrby, které usychají a jsou napadené dřevokaznými houbami. Na sídlišti Slezská na ulici Jana Čapka dojde ke kácení 3 kulovitých střemch. Důvodem ke kácení jsou defekty v rozvětvení. Na centrálním hřbitově ve Frýdku budou pokáceny 3 lípy a 1 bříza, která usychá. Dva suché smrky budou pokáceny na ulici ČSA a Kollárova. Z důvodu podemletí kořenů budou na ulici Bahno-Příkopy kolem Hodoňovického náhonu vykáceny dva jasany a jedna olše. V této lokalitě dojde také k vykácení 4 vrb, topolu a břízy, které jsou statisticky narušené.

Důvodem ke kácení většiny stromů je jejich usychání, kde v městských podmínkách, ve kterých mají stromy zhoršené podmínky pro růst, především omezený prokořenitelný prostor a nedostatek vláhy, dochází v měsících se sníženým úhrnem srážek ke zmenšení půdního objemu a trhání jemných vlásečnicových kořínků, které je jedním z činitelů způsobujících usychání stromů.

V příloze naleznete seznam dřevin určených ke kácení ve veřejné zeleni v období vegetačního klidu  2018/2019, které podléhají povolení dle zákona o ochraně přírody a krajiny.

Kácení dřevin bude také doplněno o již tradiční údržbu vybraných keřových porostů. Tato údržba spočívá ve zmlazování a průklestu keřů, která zabezpečí nejen úpravu průchozích profilů, podchozích výšek a zlepšení rozhledových poměrů v křižovatkách, nýbrž i samotnou regeneraci porostů.

Referenti odboru životního prostředí a zemědělství mimo kácení neperspektivních stromů zajišťují také výsadbu nových stromů. Vybírají vhodná a účelná místa pro výsadbu, která nejsou v kolizi s dopravní
a technickou infrastrukturou a jejich ochrannými pásmy, rozvojem území nebo nesouhlasnými stanovisky dotčených orgánů státní správy. Do konce roku 2018 bude veřejná zeleň Frýdku-Místku obohacena o výsadbu více než 100 nových stromů různých druhů a kultivarů vhodných do městských podmínek.

Kácení stromů, údržbu keřů i nové výsadby bude realizovat městská společnost TS a.s.