Lékaři varovali před problémy

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

19. 2. 2019

„Obrátil se na mě pan doktor Karel Volný s tím, že by i na komunální úrovni měly zaznít informace o krizi, o které se moc nemluví, ani moc neví. Jsem rád, že jsme mohli touto formou pomoci k debatě a budeme se snažit s těmi údaji dále pracovat, protože je určitě v našem zájmu, aby nemocnice, jako je ta naše ve Frýdku-Místku, fungovaly co nejlépe,“ vysvětlil primátor Michal Pobucký, který se konference zúčastnil spolu s náměstkem Marcelem Sikorou. Oba si spolu s ředitelem frýdecké nemocnice vyslechli od zástupců odborového klubu jejich pohled na skutečný stav, možný vývoj, příčiny a důsledky personální krize z pohledu lékařů.

„Děkujeme zástupcům frýdecko-místecké radnice, protože s takovou vstřícností se moc nesetkáváme, že by se někdo skutečně zajímal o naše problémy. Ta krize má nějaký svůj vývoj, týká se víceméně celé republiky, poukazujeme na to dlouhodobě, ale nevěnuje se tomu dostatečná pozornost,“ uvedl za LOK Karel Volný a se svými kolegy ukázal na konkrétních číslech tristní situaci s nedostatkem lékařů, který se řeší stovkami hodin přesčasů měsíčně. Rostoucí nespokojenost lékařů se projevuje odchody do soukromé ambulantní sféry, stárnutím lékařského personálu, kdy starší doktoři jsou díky obrovskému množství přesčasové práce na hranici fyzických sil a ti mladí se do nemocnic z tohoto důvodu nehrnou.

„Personální krize je určitě výzvou pro politiky a budeme se snažit na tento problém upozorňovat na vyšších úrovních, když mají lékaři pocit, že nikdo nechápe vážnost situace. V tom jim určitě můžeme být partnerem,“ ujistil náměstek primátora Marcel Sikora. „Potěšující je, že z analýzy nemocnic v kraji ta frýdecká vychází ještě v porovnání s některými jinými nadmíru dobře, ale chápeme, že tomu tak nemusí být napořád. Je to systémový problém a spojené nádoby. Když to nebude fungovat jinde, budou pacienti odjinud chodit k nám a zkolabuje to i tam, kde to funguje,“ je si vědom primátor Michal Pobucký, který se zamýšlel nad tím, komu daný stav vyhovuje a čeho chce docílit. „Když je dost financí, barák pro potřeby zdravotnictví postavíte do roka, přístroje pořídíte hned, ale lidské zdroje jsou o něčem jiném. Přál bych si, aby nemocnice v mém rodném městě i jinde zůstaly funkční pro další generace, abychom se v nich domluvili českým jazykem a aby zdravotnictví bylo stále veřejnou službou, a ne byznysem pro hrstku vyvolených,“ uzavřel Karel Volný.