FM City Fest – ruce i palce nahoru!

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

14. 7. 2019

I když název festivalu s iniciály FM se zdá být dostatečnou zárukou, že Frýdek-Místek nebude Miraiovi pro tento projekt vlastního open air festivalu nikdy malý, přesto bylo nutné tuto myšlenku a úsilí s její realizací spojené vytěžit na oproti loňsku zvětšeném prostoru a ve dvou dnech, které se zdají optimální pro servírování vyváženého koktejlu, který bude chutnat prakticky všem generacím. Nechybí v něm léty prověřené ingredience představující absolutní špičku ve svém hudebním segmentu, solidní základ i osvěžující nové tóny, které už si stihly najít své publikum. Z toho šejkru asi vždy vyjde nejlépe Mirai samotný, protože Frýdek-Místek mu jeho patriotství rád opětuje a umožní mu minimálně jednou ročně plně se mu vydat, i do jeho rukou, na nichž tak rád plave. Aby tento tok vzájemné energie a fungující spojení bylo trvalé a neskončilo baterií se slábnoucí kapacitou, musí mu při tom všem, co takový festival obnáší, zbýt čas i sem tam složit nějaký ten nový hit. Protože jen jeho krásné Øtchi nemusí namlsaným fanouškům stačit.

Frýdecko-místecké publikum však zdaleka nebylo ve varu jen u vystoupení svého „zástupce z lidu“, ale dostatečnou pozornost i emoce věnovalo i dalším interpretům, kteří Frýdek a Místek sami často vzývali a vyvolávali nebo zakomponovali do svých textů, což se jim bohatě vracelo. Sobota vrcholila s Davidem Kollerem, který představil „svých pár fíglů“ i specifických názorů na milostný život. O co jednodušší byla některá sdělení, o to bohatší byla instrumentální nálož, která se stala jakýmsi druhým ohňostrojem prvního dne.

Vyváženou chuť dne druhého nejlépe dokumentoval přechod poetických Light & Love přes trošku surovější Horkýže Slíže zpátky k Děkanovi. Těžkou pohodu podtrhl Michal Hrůza, který navázal vtipnou seznamkou perfektní kontakt s publikem, a po Lake Malawi už přišel „primetime“ s Majkem Spiritem. V tu dobu si obloha nejvíce rozmýšlela, zda nepošle dolů živou vodu, ale jako by ustoupila před proudem slov a beatů slovenského rapera, který potvrdil roli vysokého favorita na interpreta, který nejvícekrát přinutí lidi dát ruce nahoru, ale současně i definitivně stvrdil, že celý FM City Fest dostane nahoru palec. Paralely s Miraiem, vrcholem dne předchozího, pak docílil, když na rozdíl od něj, který přinutil lidi zapnout světla na mobilech a vytvořit tak atmosféru podobnou nedávnému koncertu Eda Sheerana, vybídl všechny, aby mobily alespoň na jednu píseň vypnuli, přestali se hnát za záběry pro lajky a vychutnali si plně okamžiky „ako kedysi“. I když to byla jen momentální póza, lidé poslechli. Jejich paměťové karty už tak byly přeplněny materiálem, který se rozletěl po sociálních sítích, ale nepochybně další ročník FM City Festu zůstane coby silný zážitek i přímo v paměti všech, kteří si jej nenechali ujít. Protože platí: FM CITY jsi ty! A baví fakt FEST!