Hostili jsme historicky první setkání hasičských praporů

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

4. 10. 2019

„Hasičům patří naše úcta právem. Nasazují vlastní životy, aby uchránili životy jiných nebo ochránili hodnoty s našimi životy spojené. Pro některé je to rovnou profese, pro všechny, včetně dobrovolných, přímo poslání. Dobrovolníci jsou ochotni věnovat svůj čas druhým a kromě hasičské činnosti plnit i funkce výchovné a vzdělávací, stejně jako představují i roli kulturní. I dnešek toho byl důkazem, protože prapory jsou opravdovým symbolem,“ řekl primátor Michal Pobucký k akci, při níž bylo k vidění v bazilice, na náměstí a zámku hned osm desítek hasičských praporů, které hrdě doprovázelo několik stovek profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů.

Sami hasiči prapory charakterizují takto: „Prapor je ochráncem, průvodcem i vypravěčem. Zrcadlí v sobě příběh sboru, je jeho součástí. Snaží se v něm zachytit naši kulturu, své historické zkušenosti a zážitky. Symbolika je tvořena tak, aby zcela podtrhla a doplnila jedinečnost místa, kam patříme. Prapor nás sbližuje, udržuje tradici, prapor má sílu v soudržnosti.“

Tři nové prapory se v bazilice Navštívení Panny Marie při slavnostní mši dočkaly požehnání a všechny měly souvislost s Frýdkem-Místkem, protože patřily místním krajským hasičům, zdejší požární škole a sboru dobrovolných hasičů z Lískovce.

Hasičské prapory patří mezi jedny z nejvíce opečovávaných symbolů hasičských sborů a doprovázejí je už od jejich vzniku, přestože už v dávné minulosti 19. a 20. století byla jejich výroba nákladná. V dnešní době si můžeme tyto krásné historické kousky prohlédnout v mnoha hasičských muzeích a expozicích. Výroba jednoho hasičského praporu se dnes pohybuje minimálně kolem 70 tisíc korun.