Bohaté kulturní oslavy Sametové revoluce po 30 letech

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

7. 11. 2019

„Tak jako nejstarší generaci, která zažila válečné útrapy, mrzí, s jakou samozřejmostí bereme všichni skutečnost, že žijeme v míru, tak po 30 letech od Sametové revoluce zase další věkové kategorie podobně nahlíží na mladší generace, které si užívají veškerých výdobytků svobodné společnosti a neumí si dost dobře představit, co všechno z toho, co berou jako absolutně běžnou součást života, bylo před listopadem 1989 nemyslitelné. Proto pokládám za velmi užitečné, že se nám prostřednictvím KulturyFM podařilo dát dohromady takto bohatý program oslav Sametové revoluce po 30 letech, který má ambice posloužit tolik potřebné osvětě a přispět k tomu, abychom si vážili toho, v jaké zemi dnes žijeme,“ uvedl primátor Michal Pobucký.

„Je fajn, že se nám podařilo přes ministerstvo kultury získat finanční prostředky, které nám umožní věnovat se listopadovým událostem na vyšší kulturní úrovni. Určitě si připravený program najde své  publikum,“ věří Pavel Machala, který má ve městě kulturu na starosti.

V rámci programu KulturaFM připomene i širší historické souvislosti, a to například v rámci site-specific projektu ve veřejném prostoru města nebo prostřednictvím filmu o Janu Palachovi v rámci doprovodného programu v Nové scéně Vlast. V rámci tří dnů představí dobu předrevoluční, revoluční a dojde i na oslavu přímo na náměstí Svobody. „Jsme rádi, že i po tolika letech, kdy kultura doznala značných proměn, se nám podařilo vytvořit příznačné programové schéma a můžeme si tak připomenout tehdejší nezapomenutelnou atmosféru doby, ve které jsme žili a kterou je potřeba připomínat i dalším generacím,“ říká ředitel KulturyFM Rostislav Hekera.

Havlova stopa v kontextu města

Město Frýdek-Místek bylo jedním z prvních míst, které navštívil Václav Havel po svém zvolení do čela tehdejší československé vlády.

Tvorbu Václava Havla si připomeneme prostřednictvím Site-specific projektu Moc bezmocných, který pracuje s osobou a textem autora v kontextu místa či města. Na různých místech se účastníci seznámí např. s texty, které psal Havel své ženě Olze z vězení. Nejde však o statický žánr se stejným scénářem, každá verze projektu v sobě nese vždy něco nového, spjatého s charakterem daného prostoru.

Prostřednictvím brněnského Divadla Feste nahlédneme pod pokličku událostí od roku 1968 do rozpadu československé federace. Inscenace Pýcha osamělosti zpracovává knihu Petra Pitharta Osmašedesátý, která kriticky nahlíží na události roku 1968 a mapuje československé vztahy do rozpadu federace v roce 1992.

Vzpomeneme i na „nepřátele“ státu

Dnem 17. listopadu vyústí program v koncerty kapel na náměstí Svobody v Místku. Nejprve vystoupí unikátní frýdecko-místecké uskupení Děti revoluce. Koncertem kapely Petr Kalandra Memory Band vzdáme poctu Petru Kalandrovi, osobnosti, která v dobách komunismu přinášela českému posluchači americký folkrock, blues. Jeho strýc byl v 50. letech popraven komunistickým režimem v rámci procesu s Miladou Horákovou. Oslavy výročí Sametové revoluce na náměstí Svobody zakončí bluegrassová legenda a zakladatel skupiny Poutníci Robert Křesťan, který vystoupí s Druhou trávou. Jubilejní výročí Sametové revoluce zakončíme slavnostní modlitbou za svobodu, kterou přednese místecký farář a děkan P. Dr. Daniel Vícha. V úplném závěru zazní Svatováclavský chorál v podání místeckého chrámového sboru Cantores Domini.