Od prosince v autobusech jen s kartou ODIS, kreditkou nebo za peníze

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

10. 11. 2019

Připomínáme cestujícím, kteří doposud v rámci městské hromadné dopravy využívali zelenou kartu na MHD zdarma, že si musí co nejdříve vyřídit celokrajskou čipovou kartu ODIS. Ta už je nutná pro odbavení v příměstských (krajských) autobusech. Od 9. prosince nebudou v autobusech akceptovány zelené čipové karty.

Výměnu karet i nahrávání tarifů zajišťuje (krajská) společnost KODIS . O čipovou kartu lze zažádat na jakémkoliv dopravním infocentru společnosti KODIS, mimo jiné také v přepravní kanceláři na autobusovém nádraží Na Poříčí ve Frýdku (u bývalého hotelu Centrum).

Provozní doba :

  • pondělí – pátek              07:00 – 18:00 hodin

O kartu ODIS lze zažádat i přes internet – www.kodis.cz (e-shop, ODISKA vydavatele ČSAD Frýdek-Místek) nebo https://eshopfrydekmistek.3csad.cz/ . Po registraci a vyplnění potřebných údajů lze zvolit i místo pro doručení vyhotovené karty. Kartu si můžete nechat zaslat domů nebo přímo do přepravní kanceláře autobusového nádraží ve Frýdku (v tomto případě se o stavu vyřízení karty dozvíte po přihlášení do systému https://eshopfrydekmistek.3csad.cz/Account/LogOffView).

Pro aktivaci karty je nutné dostavit se do přepravní kanceláře na autobusovém nádraží ve Frýdku. Zde vám na kartu nahrají požadovaný roční kupón na MHD zdarma. Co mít s sebou – zda a kdy doložit doklad o bezdlužnosti viz níže.

Roční časovou jízdenku v ceně 1,-Kč, platnou v obvodu a v prostředcích městské hromadné dopravy ve Frýdku-Místku lze prozatím na čipovou kartu ODIS nahrát pouze na přepravní kanceláři ve Frýdku-Místku, na autobusovém nádraží, Na Poříčí 3530.

Žádost o vydání ODISKY lze vyzvednout na místě nebo stáhnout z webu ČSAD https://www.3csad.cz/media/files/45/file/fm-zadost-o-vydani-odisky.pdf   spolu se Souhlasem se zpracováním osobních údajů https://www.3csad.cz/media/files/41/file/fm-souhlas-se-zpracovanim-osobnich-udaju.pdf .

K žádosti o vydání karty ODISka je nutné doložit barevnou fotografii formátu 35×45 mm (v případě elektronické žádosti se fotografie v požadovaném formátu nahrává elektronicky). V případě, že o ODISku s kuponem na MHD zdarma žádáte poprvé je nutno doložit také doklad o bezdlužnosti, který vystavuje magistrát – viz níže.

Poplatek za vydání ODISky činí 130,-Kč.

Doba pro vystavení ODISky je 21 dnů.

Příklad č. 1

Měním kartu na MHD zdarma za ODISku:

  • vyplněnou Žádost o vydání ODISKY a Souhlas se zpracováním osobních údajů 
  •  fotografii o rozměrech 35×45 mm
  • průkaz totožnosti – OP
  • při převzetí nové karty ODIS předložíte také dosud užívanou kartu na MHD zdarma (zelenou)
  • roční kupón na MHD zdarma vám bude přehrán na kartu ODIS
  • není nutné dokládat potvrzení o bezdlužnosti vůči městu

Příklad č. 2

Jsem již držitelem karty ODIS, MHD zdarma jsem zatím nevyužíval, ale mám o to zájem. 

  • je nutné vyřídit si potvrzení o bezdlužnosti vůči městu
  • potvrzení vydává na počkání magistrát, ulice Radniční 1148, Frýdek
  • k vystavení potvrzení magistrátu je nutné předložit průkaz totožnosti (OP, pas), za nezletilé děti vyřizují potvrzení o bezdlužnosti rodiče a na magistrátu předkládají rodný list dítěte nebo jeho kartičku zdravotní pojišťovny
  • vystavené potvrzení o bezdlužnosti následně předložíte v přepravní kanceláři na autobusovém nádraží, kde vám bude na kartu ODIS nahrán roční kupón na MHD zdarma v rámci MHD Frýdek-Místek (bezdlužnost lze doložit až při vyzvednutí ODIS karty)
  • v případě zájmu lze nahrát také finanční hotovost do tzv. elektronické peněženky (v rámci ODIS lze použít při platbě v příměstských autobusech nebo platbě vlakové jízdenky)

Příklad č. 3

Nejsem držitelem žádné karty, chci si vyřídit kartu ODIS a využívat možnost MHD zdarma ve F-M.

  • vyplněnou Žádost o vydání ODISky a Souhlas se zpracováním osobních údajů (lze vyzvednout na místě nebo stáhnout z webu ČSAD – viz příklad 1).
  • fotografii o rozměrech 35×45 mm,
  • průkaz totožnosti, v případě studentů doklad prokazující studium
  • potvrzení o bezdlužnosti vůči městu – viz příklad č. 2