Africký mor prasat (AMP) – upozornění

Archiv

MM F-M

27. 11. 2019

V sousedním Polsku se opět rozšířil africký mor prasat. V souvislosti s tím Krajská veterinární správa pro Moravskoslezský kraj upozorňuje na riziko opětovného zavlečení nákazy do České republiky a připomíná dodržování zásad biologické bezpečnosti v chovech domácích prasat i při obchodování s vepřovými produkty a zvěřinou.

Pro drobnochovatele domácích prasat platí zásada:

  • dojde-li k úhynu chovaného prasete, neprodleně tento úhyn ohlásit na místně příslušné Krajské veterinární stanici pro Moravskoslezský kraj, Na Obvodu 1104/51, 703 00 Ostrava-Vítkovice, z důvodu vyšetření uhynulého prasete na AMP.

Na území celé České republiky stále platí ZÁKAZ:

  • přikrmování a omezení vnadění prasat divokých, je nařízen jejich celoroční intenzivní lov,
  • dovozu trofejí z prasat divokých ze zemí s výskytem AMP
  • používat v chovech prasat seno a slámu pocházející ze zemí s výskytem AMP
  • krmení prasat domácích kuchyňskými odpady (zbytky nezkonzumovaných jídel).

Velkým rizikem je samotné maso a masné výrobky jak z domácích porážek, tak z neznámých zdrojů. Rizikem je také maso z neprohlédnutých divokých prasat. Veškerá ulovená divoká prasata musí být laboratorně otestována Krajskou veterinární správou na AMP.

Nové ohnisko nákazy je vzdáleno 120 km od severní hranice s Českou republikou. V současné době je hlášen výskyt AMP vedle Polska také na Ukrajině a v Srbsku, dále jsou pozitivní nálezy výskytu AMP hlášeny z 9 členských státech EU: ze Slovenska, Maďarska, Rumunska, Belgie, Bulharska, Itálie (výskyt pouze na Sardinii), Estonska, Litvy a Lotyšska.

Mysliveckým spolkům je doporučováno, aby dodržovali mimořádná veterinární opatření, tj. intenzivní celoroční lov prasat divokých bez ohledu na věk či pohlaví.

Na člověka se AMP nepřenáší a nepředstavuje pro něj zdravotní nebezpečí. Ovšem AMP je nebezpečné, vysoce nakažlivé onemocnění domácích i divoce žijících prasat všech plemen a věkových kategorií. Pro akutní formu onemocnění je charakteristická vysoká horečka, krváceniny v játrech, slezině, na výstelce krevních cév a mízních uzlinách a také vysoký počet úhynů.

Další informace naleznete na webových stránkách STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY nebo AFRICKÝ MOR PRASAT.