Kultura F≈M zve na „Léto v zahradě“, Promenádní koncerty i na pomyslný „červený koberec“

Archiv

Lenka Vaskova

26. 6. 2020

Začátkem července tomu bude 120 let od dostavění Národního domu v roce 1900. Na kulturní tradici spojenou s tímto významným kulturním stánkem chce Kultura F≈M navázat sérií koncertů pod názvem Léto v zahradě. „Zahrada Národního domu má svou nostalgickou minulost, chceme ji tedy v rámci tohoto pásma otevřít pro diváky a posluchače a částečně dohnat to, co jsme za posledního čtvrt roku neměli umožněno,“ říká ředitel Kultury F≈M Rostislav Hekera. Pravidelné páteční koncerty v zahradě Národního domu uvede 3. 7. od 20.00 koncert moravského písničkáře, zpěváka, skladatele, aranžéra Tomáše Kočka (Tomáš Kočko & ORCHESTR). Dále vystoupí kapely Lucie Cover Band nebo David Vysloužil & Acoustic Irish a těšit se můžeme i na legendární pražskou rock'n'rollovou kapelu Tony Ducháček & Garage. „Věřím, že  nabídkou pátečních koncertů s posezením a občerstvením přijdeme divákům a posluchačům vhod a že nám pomohou zahradu znovu oživit,“ doplňuje Rostislav Hekera.

Parkem zazní swing

Nedělní prázdninová odpoledne budou již tradičně patřit Promenádním koncertům, které se letos ponesou v duchu swingu. Právě tato odnož jazzového tylu má zásluhu na jeho popularizaci a prosazení se do populární taneční hudby ve 40. letech 20. století. Sérii koncertů v parku u Ostravice uvede svým vystoupením český herec, zpěvák a textař Jiří Štědroň, jehož hudba je spojena s jazzovým a swingovým orchestrem Gustava Broma. „Vystoupí také již dlouhodobě prověřená Akuma či Stanley´s Dixie Street Band a talentované Lam TRIO,“ doplňuje Rostislav Hekera. Na Promenádní koncerty je vstup zdarma, pro diváky a posluchače bude připraveno drobné občerstvení. V případě nepříznivého počasí se venkovní akce ze sadů Bedřicha Smetany, a také ze zahrady ND, přesunou do vnitřních prostor Národního domu.

Tady Vary v kině Vlast

Bohatý program připravuje Kultura F≈M i v oblasti biografu. Kromě obnovených cyklů Bijásek, Bio Senior a Filmový klub se v červenci můžete vypravit na Kino na výletě, které v rámci devíti představení propojí letní venkovní atmosféru s kvalitní filmovou produkcí. Od 3. do 11. července se v Nové scéně Vlast uskuteční mimořádná filmová akce TADY VARY. „Jejím prostřednictvím nabízíme divákům možnost zhlédnout filmovou nabídku letošního připravovaného Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary v prostředí domácího kina, i přesto, že musel být tento festival s ohledem na pandemická opatření přesunut až na rok 2021. Chybět nebude ani červený koberec,“ upřesňuje Rostislav Hekera. Spolu s dalšími českými kiny, které se zapojily do projektu, uvede frýdecko-místecké kino Vlast jako první v Evropě tři snímky z letošního festivalu Sundance. Půjde o poutavé atmosférické drama Luxor (Egypt / Velká Británie) režisérky Zeiny Durry, tajemstvím obestřený mexický thriller Bez zvláštních znamení debutantky Fernandy Valadez a snímek Tajný agent, originální mix špionážní komedie a observačního dokumentu chilské filmařky Maite Alberdi. Předprodej vstupenek a více informací o promítaných filmech najdete na https://bit.ly/VlastTADYVARY, informace o veškerých akcích na www.kulturafm.cz.