Videokonference kraje a obcí

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

13. 10. 2020

„V této chvíli zasedá ústřední krizový štáb a vláda a rozhodují, zda se uzavřou všechny školy, protože zdroj nákazy ve školách je zjevný a je to asi jediná cesta, jak zabránit růstu exponencionální křivky. S tím souvisí první úkol, který nás čeká, abychom měli kde umístit děti rodičů z integrovaného záchranného systému a sociální sféry,“ shrnul hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. „To určitě budeme umět zajistit stejně jako na jaře,“ reagoval primátor Michal Pobucký a podivoval se zástupcům některých měst, kteří žadonili o to, aby jim v této věci kraj pomohl.

„Co je asi největší problém, že nákaza pronikla do některých domovů pro seniory a že většina pacientů, kteří skončí v nemocnici, je ve věku 65+. Smrtnost se naštěstí zatím nezvyšuje, zvyšuje se ale počet pozitivně testovaných a 26 % pozitivních testů ukazuje, že v populaci je mnohem více nemocných, než jsme schopni podchytit,“ upozorňoval hejtman.

„Je jasné, že tlak na nemocnice bude stoupat, přetížení jsou i hygienici. Bylo nám sděleno, že k dnešnímu dni krajská hygienická stanice uskutečnila při trasování 84 tisíc telefonických hovorů, což je enormní číslo. Začíná být problém i s nedostatkem zdravotníků a pracovníků v sociálních službách, a proto je vítána každá pomoc. Kraj hledá dobrovolné pracovníky prostřednictvím e-mailové adresy spolu2@msk.cz,“ předává krajskou výzvu náměstek primátora Radovan Hořínek.