Senioři z penzionu na Lískovecké se vrátili do opravených bytů

Archiv

MM F-M, Mgr. Ing. Linda Holubová Blažková

13. 10. 2021

Závěrečnou část rozsáhlých oprav má za sebou penzion pro seniory na Lískovecké ulici ve Frýdku-Místku. Rekonstrukce se postupně dotkla celkem dvou stovek nájemníků, kteří žili v nedůstojných podmínkách.

Jednolůžkové a dvoulůžkové byty byly v zoufalém stavu a staly se terčem kritiky. Na staveniště se penzion změnil v polovině roku 2018. Řemeslníci v průběhu 3 let odstranili celkem 158 umakartových bytových jader a vyzdili nová.

V částečně zděných koupelnách s keramickými obklady a dlažbou (nášlapná vrstva) teď mohou nájemníci využívat moderní zařízení, jsou vybaveny novými sprchovými kouty, umyvadly a WC.

Ke změnám došlo i v kuchyňských koutech. Uživatelé bytů si připravují jídlo na nových kuchyňských linkách s vyměněnými elektrickými sporáky a digestořemi. Nové jsou také elektrické rozvody a odvětrávání koupelen.

Někteří nájemníci se během prací museli přesunout do tzv. pohotovostního ubytování, které jim město zajistilo. Jedná se o byty v městských bytových domech na ulicích J. Trnky a Malý Koloredov. Další senioři se načas přestěhovali k rodině nebo se přesunuli do volných bytů v rámci penzionu. Pro mnohé z nich nebylo jednoduché své byty opustit a přestěhovat se do provizoria.

Poslední IV. etapa rekonstrukce, během které bylo vyměněno 40 bytových jader, vyšla městskou kasu na zhruba 10 milionů korun.

Celková rekonstrukce všech 158 bytových jader stála necelých 44 milionů korun.

Objekt se dočkal také částečného zateplení, což město vyšlo na více než 8,5 milionů korun, z toho 3,2 milionů korun uhradila evropská dotace.