PŘÍVALOVÉ DEŠTĚ, SUCHO, VLNY VEDER. Jak zmírnit dopady klimatických změn? Město zapojí do přípravy plánu i veřejnost.

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

10. 3. 2022

Statutární město Frýdek-Místek pracuje na adaptační strategii, která se zabývá změnou klimatu a jejími dopady na život. Cílem je vytvořit plán konkrétních opatření, která v budoucnu obyvatelům města pomohou lépe čelit vlnám veder, sucha nebo přívalovým dešťům.

Do přípravy plánu chce město zapojit i širokou veřejnost, která bude moci mimo jiné spolupracovat na vývoji pocitové mapy nebo se zapojit do veřejných besed. Do diskuzí nad klíčovými projekty město přizve také zástupce místních spolků a podnikatelského sektoru. 

 „Přívalové deště, ale i sucho či vlny veder přicházejí stále častěji. Proto chceme město na tyto projevy změny klimatu připravit. Společně s veřejností, místními spolky či firmami chceme vytvořit plán, který přinese do města víc zeleně, zlepší hospodaření s vodou a ve svém důsledku zvýší kvalitu života pro všechny,“ uvedl náměstek primátora pro životní prostředí a dopravu Leonard Varga (Piráti).

Zvláštní důraz bude při přípravě strategie kladen na zapojení veřejnosti. Zpracovatelé již připravují například anketu, po jejímž vyhodnocení vznikne pocitová mapa, veřejnou besedu a další metody zapojení veřejnosti do plánu na zmírnění dopadů klimatických změn. Vše podstatné o přípravě adaptační strategie se budou občané dozvídat z webových stránek města, aktuality bude možné sledovat i prostřednictvím Mobilního Rozhlasu nebo profilu města na sociálních sítích.

 „Na změnu charakteru počasí je třeba naše město připravit, tak aby bylo příjemné a obyvatelné i v době extrémních výkyvů počasí. Bude to znamenat proměnu veřejného prostoru, méně zpevněných povrchů, více stínu a zeleně a lepší hospodaření s dešťovou vodou. Podobně však musíme připravit i budovy ve městě, zajistit jejich lepší stínění, využívání dešťové vody nebo efektivní nakládání s energiemi. Návrhy takových opatření budou součástí adaptační strategie pro Frýdek-Místek,“ dodal Leonard Varga.

Příprava adaptačního plánu je podpořena prostředky z Norských fondů prostřednictvím Státního fondu životního prostředí. Norsko tímto finančním programem pomáhá českým a moravským městům adaptovat se na nejčastější projevy změny klimatu a posilovat spolupráci, která vede ke snižování hospodářských a sociálních rozdílů v Evropě. Zvláštní důraz je proto kladen také na zapojení široké veřejnosti, včetně nejzranitelnějších skupin obyvatel.

Adaptační strategii pro město zpracuje sdružení společností EKOTOXA, Raddit Consulting a Nadace Partnerství. Výsledný dokument, který bude posouzen i z hlediska vlivů na životní prostředí, by měl být hotov na jaře 2023.