Gymnastický potěr opět dokázal, že umí

Archiv

27. 2. 2004

Ve čtvrtek 19. února se v prostorách obou tělocvičen základní školy Jiřího z Poděbrad konal okresní přebor ve sportovní gymnastice, kterého se účastnili šesti až patnáctiletí žáci z místních škol a gymnázií.

„Letos soutěžil opravdu rekordní počet dětí,“ uvedla jedna z organizátorek soutěže a zároveň trenérka gymnastických nadějí z jedenáctky Pavla Rašková a dodala: „Své dovednosti předvedlo celkem 148 soutěžících. Jen z naší školy jich bylo celkem 48.“ „Tentokrát přijeli soutěžící z Palkovic, Paskova, Kunčic pod Ondřejníkem, Frýdlantu, Domaslavic, Vratimova, páté základní školy a z gymnázia Petra Bezruče v Místku,“ doplnila druhá z trenérek Alena Bařinová.
Ve všech kategoriích zvítězili odchovanci 11. základní školy, která nakonec získala v družstvech zasloužené zlato. „Jen v kategorii osmých a devátých tříd vyhrála Adéla Vyvialová z místeckého gymnázia. Měla krásné, ale obzvlášť obtížné sestavy,“ chválila svou soupeřku stříbrná medailistka Petra Burianová a dále řekla: „Je to ale také odchovankyně paní Raškové. My samy cítíme, že naše trenérky odvedly velmi dobrou práci a kvalitně nás na soutěž připravily. Je třeba jim za to poděkovat.“
V kategorii těch nejmenších získala prvenství skvělá Daniela Cmiralová. „Do gymnastiky chodím od tří let. Když jsem byla malá, myslela jsem si, že to vůbec nezvládnu. Trvalo to asi dva roky. V roce 2000 jsem šla poprvé na závody a vyhrála jsem první místo. To byl pro mě zlom. Teprve pak mě sportování začalo více bavit. Zajímavá jsou prostná, ale nejvíce mi jde hrazda,“ uvedla Daniela a doplnila: „Gymnastika je sport pro všechny věkové kategorie. Překvapilo mě, že kdysi s námi na závodech soutěžil jeden starý pán. Sice nic nevyhrál, ale cvičil jenom pro radost.“
Novinkou letošních závodů se stal šplh starších děvčat. Vítězné čtyři dívčí a dvě chlapecké kategorie z 11. základní školy postoupily do krajského přeboru v Krnově.

Renata Spustová