Korejský Mistr přezkoušel žadatele!!!

Archiv

Miroslav Sykora

30. 1. 2005

     54 přezkoušených taekwon-distů se v sobotu v 15.00 postavilo na tatami, aby složili účet a dozvěděli se výsledek svého snažení. Zkoušky měly původně proběhnout již na konci listopadu, dvouměsíční odstup však prospěl větší připravenosti. Na zkoušky tak mohlo jít více adeptů.

     Některé děti viděli Mistra Hwang Ho Yong, držitele VIII. Danu poprvé, zřejmě i jejich rodiče. Stojí za to připomenout, že pan Mistr má na starosti výuku učitelů-trenérů a jejich asistentů v ČR již mnoho let. Byl u zrodu TaeKwon-Do v naší zemi (1987). V ČR působí náš Mistr již přes 12 let. TaeKwon-Do si udržuje mezi některými jinými bojovými uměními vysoký kredit kvality zkoušek a stejného přístupu ke všem, protože pouze Mistr Hwang Ho Yong je jako jediný v ČR oprávněný udělovat technické stupně, v rámi celého Českého svazu TaeKwon-Do ITF. Zkouší tedy i nás, Vaše učitele-trenéry, na černé pásy.

     Uvedeme-li známky vypočtené průměrem, tak mezi dětmi, které šly na zkoušky poprvé, dosáhla nejvyššího hodnocení Hanča Lednická (65 bodů). Mezi dětmi, které absolvovaly své druhé zkoušky (na žlutý pásek) se blýskl Kristián Tvrdík a Vítězslav Jurečka (oba 66 bodů). Své třetí zkoušky nejlépe absolvoval Filip Boháč (67 bodů), avšak i Tina Fichtnerová dosáhla tohoto bodového hodnocení. Filip však za Sambo Matsogi získal o bod více (68). Rád bych zde poznamenal, že výkon Filipa Boháče a jeho technická úroveň se mně osobně líbila snad nejvíce. Sestry Morysovy (Denisa a Lucie) se blýskly a obdržely 68 bodů. Na zelený pásek to bylo nejvyšší hodnocení, avšak ostatní děti ze sportovní třídy nebyly pozadu. Velmi vybroušenou techniku předvedli oba Tomášové, Peter i Němec, oba od Mistra obdrželi 68 bodů. na modročervený pásek cvičila nejlépe Kateřina Kolářová, za 66 bodů. Na poslední žákovský stupeň absolvovalo zkoušku 5 žadatelů. Nejvyššího hodnocení, 67 bodů dosáhl Ondřej Ondruško.

     Rád bych podotkl, že na zkouškách nebyl nikdo kdo by zklamal svého trenéra, trenérku a naši taekwon-disté důstojně oslavili blížící se 13. výročí prvního pozdravu TaeKwon v Do-Jang ve Frýdku-Místku. Na zkouškách byla dobrá atmosféra i díky několika gagům, kterým se zasmál s chutí i pan Mistr. Nakopnutí pod pás a některé pohyby při Matsogi pobavily zejména děti, ale vzhledem k tomu, že se na zkouškách chovali obstojně, nenarušil jejich smích důstojnost zkoušek.

     Děkuji všem pomocníkům za ochotu a jsem rád, že zkoušky navštívilo tolik rodičů a příbuzných. Vaše děti potřebují i Vaši podporu.

Mirek Sýkora, 30. ledna 2005.