Azylový dům Bethel informuje

Archiv

Hana Kohutová

20. 10. 2008

Každý z nás se může stát bezdomovcem. Nikdy nevíte, co se může stát. Může se stát, že velká voda připraví lidi o střechu nad hlavou a z nich se pak stanou bezdomovci. To je ale pouze jeden z případů, jak se člověk může stát bezdomovcem. Častou příčinou bezdomovectví jsou neshody v rodinných a partnerských vztazích, ztráta zaměstnání, výkon trestu odnětí svobody, špatné hospodaření, výstup z ústavního zařízení, živelné pohromy apod.

Pan František se dostal do bytových problémů následkem rozvodu. Neměl byt, přebýval u bratra a také na různých ubytovnách. Protože byl bez práce, začal pít a byl několikrát na léčení v protialkoholní léčebně. Po návratu z poslední léčby mu sociální pracovník z úřadu doporučil bydlení na Azylovém domě BETHEL Frýdek-Místek. Nejprve přespával na noclehárně, poté se stal uživatelem služby azylový dům. Pan František se v rámci sociální rehabilitace zapojil do pracovních aktivit. V krátké době si našel zaměstnání, a poté i bydlení na ubytovně. Díky pomoci, která mu byla poskytnuta formou sociálních služeb v Azylovém domě BETHEL Frýdek-Místek, se pan František začlenil zpět do společnosti (jméno bylo změněno).

Středisko BETHEL Frýdek-Místek navazuje na činnost Přístřeší města Frýdku-Místku. Svůj provoz zahájilo 1. 10. 2004. Po rekonstrukci se v budově nacházel azylový dům, noclehárna a denní centrum. Středisko je součástí úseku azylových domů Slezské diakonie a v současné době poskytuje 5 sociálních služeb. Služby střediska mohou využít muži a ženy bez přístřeší starší 18 let. Přednost při poskytnutí služby mají zájemci o službu s trvalým pobytem ve Frýdku-Místku.

Středisko poskytuje tyto služby:
Denní centrum nabízí: pomoc při zajištění stravy, možnost provedení osobní hygieny, vyprání prádla, základní sociální poradenství.

Noclehárna pro muže nabízí: poskytnutí přenocování, možnost provedení osobní hygieny, vyprání prádla, základní sociální poradenství. Provoz noclehárny pro muže je od 17:00 do 8:00 následujícího dne. Během dne je možnost pobytu v denním centru. Podmínkou je dodržování domovního řádu.

Azylový dům nabízí: přechodné celodenní ubytování, provedení osobní hygieny, vyprání prádla, pomoc při zajištění stravy, základní sociální poradenství, vzdělávací aktivity (komunitní a skupinové setkávání), možnost duchovní podpory. Provoz azylového domu je nepřetržitý. Podmínkou je dodržování domovního řádu a předložení posudku registrujícího praktického lékaře o zdravotním stavu před uzavřením smlouvy o poskytnutí sociální služby. Poskytovatel služby uzavírá se zájemcem o službu písemnou smlouvu o poskytnutí sociální služby.

Terénní program: streetworker kontaktuje osoby bez přístřeší v místě jejich přirozeného výskytu (stany u vody, v lese, opuštěné objekty, parky, nádraží atd.) na území statutárního města Frýdku-Místku. Nabízí jim základní sociální poradenství, doprovod na úřady (např. vyřízení dokladů), k lékaři, služby denního centra, možnost přenocování, provedení osobní hygieny, vyprání prádla. 

Sociální rehabilitace: cílem této sociální služby je získání nových vědomostí, dovedností a aktivizace uživatelů v oblasti pracovních činností. Uživatelé jsou vedeni k získání (znovuzískání) pracovních návyků.

Středisko BETHEL Frýdek-Místek se nachází v Místku za budovou STK v sousedství Okresního ředitelství Policie ČR na Beskydské ulici.

Slezská diakonie
Azylový dům BETHEL Frýdek-Místek
Bahno-Příkopy 1309, Frýdek-Místek
tel.: 558 638 709, 558 640 386
bethel.fm@slezskadiakonie.cz
www.slezskadiakonie.cz