Političky probíraly rovné šance

Archiv

MM F-M

10. 2. 2005

Velká zasedací síň Městského úřadu ve Frýdku-Místku se stala 7. února dějištěm semináře, na který byly zvány všechny ženy, jež mají zájem o veřejné dění, aby se v rámci projektu „Jak to vidíme my“ vyslovily k otázce role žen nejen v politice.
Na akci, kterou zahájila starostka Frýdku-Místku Eva Richtrová, sice nedorazila avizovaná poslankyně Anna Čurdová, poslankyně PČR a předsedkyně rady vlády pro rovné příležitosti, ale nechyběla Michaela Tominová, ředitelka odboru rodinné politiky a sociální práce na ministerstvu práce a sociálních věcí, a Eliška Janšová, tajemnice Asociace pro rovné příležitosti. Ta se na úvod svěřila, že nemá zrovna nejlepší den. Ve vlaku ji totiž okradli o všechny doklady a peníze, a tak aspoň stihla pochválit vstřícnost frýdecko-místeckých policistů, kteří z ní znovu „udělali občana“, a kvitovala i dárek radnice, protože jím byla právě nová peněženka.
„V poslední době se více mluví o tom, že by v politice mělo být více žen, ale strany nic moc nedělají pro to, aby ženy byly na kandidátkách na volitelných místech. Přitom v některých zemích jsou za to sankce, ale našim pánům ve vládě se tento model nelíbí,“ řekla Janšová. Kolegyně Tominová pak seznámila přítomné s činností rady vlády pro rovné příležitosti, takže se na přetřes dostalo například rozpočtování sledující rozdělení veřejných peněz z hlediska ženských a mužských aktivit. „Toto téma se nedá shazovat na úroveň, že peníze teď mají jít na kadeřnictví a fitness,“ upozorňovala Tominová. Debata se dotkla rovných příležitostí v pojišťovnictví, problematiky ošetřování člena rodiny, kdy se proti ženám obrací skutečnost, že rodiče se v této péči nemohou střídat, a také analýzy učebnic, kde ještě přežívají zažité modely maminky u plotny a tatínka, jak opravuje auto. Jako výbušné se ukázalo téma hrozby zrušení a privatizace jeslí. Zazněl názor, že kdysi děti trpěly, protože maminky je nastrkaly nejprve do jeslí, pak do škol, družin a táborů, takže je dobré, když budou muset být s dětmi doma a vychovávat je. Oponentky však ihned upozorňovaly, že spoustu rodin nefunguje vůbec dobře a děti by tak přišly o prostředí, kde mohou nalézt lepší vztahy i vzory.
„Myslím, že na tom bylo dobře vidět, že téma rovných příležitostí nelze brát v žádném ohledu kategoricky. Já osobně nezastávám názor, že by na více žen v politice měly být nějaké kvóty. Šanci prosadit se mají i dnes,“ řekla starostka Eva Richtrová.