Přehradu Olešná olemuje cyklostezka

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

20. 7. 2010

„Cyklostezka kolem přehrady Olešná bude dlouhá téměř 4,5 km a široká až 4m. První část již byla vybudována koncem roku 2008, a to v úseku od hráze až za aquapark k ulici Nad přehradou. Druhá etapa výstavby cyklostezky byla zahájena v těchto dnech. Vést bude převážně v trase stávajících vyšlapaných chodníků. Ve třech úsecích bude kopírovat vedlejší komunikace, a to u příjezdu k loděnici, podél části příjezdu k restauraci Muroňka a podél komunikace od hráze k restauraci Rybárna, kde bude oddělena zvýšeným obrubníkem. Součástí cyklostezky jsou také dva ocelo-dřevěné mosty, v místě přelivu hráze mezi přehradou Olešná a biologickým rybníkem Řehánek a v místě křížení vodoteče a cyklostezky u loděnice,“ popsal náměstek primátora Miroslav Dokoupil.

„Cyklostezka zapadá do okolní zástavby a nenarušuje ráz krajiny. Využívána bude po celý rok, v létě cyklisty a in-line bruslaři, v zimě pak milovníky běžkování. Výhodou cyklostezky je hladký povrch, vhodný jak pro cyklisty, tak pro in-line bruslaře, jejichž vyznavačů stále přibývá. Na trase cyklostezky nechybí restaurační zařízení a k nezaplacení je krásný výhled na Beskydy a Lysou horu. Její trasa vedoucí od hráze, kolem aquaparku, loděnice a dále kolem břehů až k restauraci Rybárna v blízkosti hráze nabídne rodinám s dětmi další možnost sportovního vyžití. Lokalita přehrady Olešná tak získá na atraktivnosti a jistě přiláká další nové návštěvníky a sportovce,“ řekl náměstek primátora Petr Cvik.

Náklady na vybudování druhé etapy cyklostezky jsou vyčísleny na 55 milionů korun, přičemž město předpokládá, že do konce roku získá dotace z ROP ve výši 20 milionů korun.