Město vybuduje azylový dům pro ženy a matky s dětmi

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

12. 11. 2010

„Nutnost vybudovat ve městě azylový dům pro osamělé ženy a matky s dětmi vznikla na základě průzkumu v zařízeních zainteresovaných do práce s lidmi ohroženými sociálním vyloučením, ale také na základě šetření mezi uživateli sociálních služeb a širokou veřejností. Z něj vyplynulo, že ve městě je potřeba vytvořit na čtyřicet míst pro matky s dětmi a osamělé ženy, které se přechodně ocitly v situaci, kterou neumí nebo nemohou samy zvládnout, a které by bez náhradního ubytování nebyly schopny vychovávat své děti,“ řekl radní Ivan Vrba.

Kapacita nového azylového domu na ulici Bruzovská bude stanovena na 40 lůžek. Přízemí bude koncipováno jako noclehárna pro 8 žen bez přístřeší, které zde budou moci přespat, vykonat osobní hygienu a přeprat si své věci. V dalších patrech bude sedm bytových jednotek vybavených kuchyňskou linkou a samostatným sociálním zařízením, určených pro 7 matek a až 15 dětí. V dalších čtyřech pokojích najde přechodný domov 10 osamělých žen a zřízen zde bude i jeden krizový pokoj pro 3 osoby, které se staly například oběťmi domácího násilí. Klientky zde najdou již koncem příštího roku nejen přechodné ubytování, ale také poradenské a výchovné služby, jež povedou k posílení jejich samostatnosti a soběstačnosti a budou je motivovat k zajištění vlastního bydlení.

Azylový dům bude spadat pod Sdružení azylových domů o.s. a jeho provozovatelem bude Slezská diakonie, která bude mít budovu od města ve výpůjčce nebo v nájmu. Náklady na realizaci projektu azylového domu na ulici Bruzovská nepřesáhnou 21 milionů korun (vč. DPH a vnitřního vybavení), přičemž 92,5 % bude hrazeno z dotace Evropské unie v rámci Regionálního operačního programu Moravskoslezsko.

„Vybudováním azylového domu zvýšíme pomoc v obtížné životní situaci obyvatelům našeho města a nejbližšího okolí, přispějeme k rozvoji sítě azylových domů v celém kraji a v neposlední řadě také zvýšíme zaměstnanost, jelikož se vznikem azylového domu vzniknou také nová pracovní místa,“ dodal Ivan Vrba.