V domě s pečovatelskou službou vzniklo Středisko osobní hygieny

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

3. 4. 2014

K vybudování střediska osobní hygieny jsme se rozhodli na základě poptávky občanů po této službě a také na základě zjištění, že mnoho těžce se pohybujících osob nemá koupelny ve svých bytech přizpůsobeny tomu, aby se v nich mohly bezpečně a samy, bez pomoci jiné osoby, osprchovat či vykoupat,“ řekl náměstek primátora Libor Koval s tím, že cílem je odstranění bariér a vyrovnání příležitostí pro postižené občany.

Služby ve Středisku osobní hygieny bude zajišťovat Centrum pečovatelské služby Frýdek-Místek. Jedná se o služby, které jsou zpoplatněny a které lze uhradit na základě smlouvy o poskytování pečovatelské služby. Podle ředitelky Centra pečovatelských služeb Elišky Adamové je cena za koupání stanovena na 105 korun za hodinu (pokud je čas koupání kratší, platí se poměrná část ze stanovené ceny) a lze objednat také dovoz a odvoz klienta do Střediska osobní hygieny, a to za 50 korun.

Středisko osobní hygieny je bezbariérové. Vzniklo přestavbou jednoho z přízemních bytů v domě s pečovatelskou službou, do kterého je nově umožněn přístup zvedací plošinou. Koupelna je dostatečně velká, je vybavena bezbariérovým sprchovým koutem se sedákem, vanou s vanovým zvedákem a samozřejmě toaletou, umyvadlem, několika držáky a madly a koupelnovým nábytkem. K dispozici je i menší relaxační místnost s lehátkem,“ řekl náměstek primátora Dalibor Hrabec s tím, že celkové náklady dosáhly 955 tisíc korun, z toho 342 tisíc činí dotace z ministerstva pro místní rozvoj. 

Očekáváme, že nově nabízenou službu využijí nejen obyvatelé domu s pečovatelskou službou, ale také ostatní občané města,“ uzavřel náměstek Koval.