Do školních lavic usedlo na šest set prvňáků

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

1. 9. 2015

V loňském školním roce bylo v základních školách šest set třicet dva žáků. V souvislosti se zápisy dětí do prvních tříd mělo dnes do škol ve Frýdku-Místku nastoupit okolo šesti set prvňáků, což znamená mírný pokles. Počty nejsou zatím přesné, protože od doby zápisu se mohly některé děti odstěhovat, ale také přistěhovat. Přesný počet prvňáčků získáme od ředitelů škol až v prvním týdnu nového školního roku.

Kapacita základních škol ve městě je dostačující. Oproti minulému školnímu roku poklesl počet prvních tříd ze třiceti na dvacet sedm. V prvních třídách je v průměru dvacet čtyři dětí, ale například v 1. B na 1. ZŠ je dvacet devět žáků.

Statutární město Frýdek-Místek investuje ročně miliony korun do oprav základních škol. Novou fasádu či okna nebo obojí získaly téměř všechny školy a školky ve městě. Náklady na zateplení školních budov přesáhly 158 milionů korun, z toho evropské dotace činily 108 milionů.

Letos se pracuje na zateplení 11. ZŠ. Náklady podle projektové dokumentace byly vyčísleny na 38 milionů korun, zakázka ale byla vysoutěžená za 23,6 milionů korun, což znamená úsporu ve výši 14,4 milionů korun. Navíc 21 milionů korun město získá formou dotace z programu Zelená úsporám.

Pracovalo se také na jiných školách, například ZŠ Lískovec má zrekonstruovaný otopný systém (725 tisíc). Žáci 1. ZŠ (nár. um. P. Bezruče)  se těší z nového sportovního areálu (2,9 mil. korun). Na 4. ZŠ prošly úpravami chodby a schodiště (800 tisíc) a na 8. ZŠ byla provedena rekonstrukce silno a slaboproudé elektroinstalace (6,5 mil. korun).