Zastupitelé debatovali o daních, obchvatu i podpoře léčebny

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

17. 9. 2015

Ten už příslib města jednou získal v roce 2012, jenže tehdy finance ze „Švýcarských fondů“ neobdržel, takže byl závazek Frýdku-Místku o participaci po čase zrušen. Nyní švýcarská strana avizovala, že by projekt profinancován být mohl, a proto Gaudium žádalo o revokaci usnesení zastupitelstva, aby znovu mohlo počítat s příspěvkem města ve výši čtyři miliony korun. Materiál byl ovšem z jednání zastupitelstva stažen s tím, že vzhledem k tomu, co všechno považuje státní zastupitelství ve Frýdku-Místku v komunální sféře za nezákonné, musí dát žadatelé o podporu zastupitelům k dispozici mnohem více informací a garancí. „Hlavní problém je v tom, že soukromý subjekt žádá o finanční podporu na úpravu objektu, který není v jeho vlastnictví, ale ve vlastnictví církve. S podporou municipality by firma získala 85 % dotace, bez ní jen 60,“ shrnul primátor Michal Pobucký. „Ta věc s Gaudiem je řešitelná, nemáme jen všechny informace. Potřebujeme záruky, že poté, co se budova z těch peněz opraví, nebude prodána, pak by to mohlo být prohlasováno,“ doplnil náměstek primátora Jiří Kajzar. Zástupci vedení města už se s předkladateli návrhu znovu sešli, aby si ujasnili, co by mohlo pomoci participaci města získat.
Zastupitelé se zabývali rovněž daní z nemovitostí. „Zvyšování daňové zátěže je nepopulární. Určitý populismus je jediný důvod, proč koeficient vrátit zpátky, ale bylo by to škoda. Města obdobné velikosti jako Frýdek-Místek mají ten koeficient nastavený na koeficient 2 jako my,“ zdůraznil Miroslav Přádka a vedení města připomnělo, že návrat koeficientu 1 by přinesl do konce volebního období výpadek ve výši 90 milionů korun. Od opozičních zastupitelů se přitom nedozvědělo, jaké konkrétní škrty by jej vyvážily.
Tradičním tématem jednání zastupitelstva byl i obchvat. „Nedopouštějme se kvůli obchvatu napadání, zkusme tahat za jeden provaz, společně. Těch hráčů, kteří se snaží tuto záležitost posouvat kupředu, je teď hodně, nedá se říct, kdo má největší díl, ale důležité je společné snažení a výsledek,“ prohlásil náměstek primátora Karel Deutscher.