Město podpoří vznik další haly

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

17. 3. 2018

„Jsem rád, že přichází subjekt, jenž má zájem vybudovat tělocvičnu, která nám chybí. Mládežnické sporty již nemají kde provozovat svou činnost, kapacity jsou plné, takže vítáme vstup soukromého investora do této oblasti. Náš rozpočet není nafukovací, každé zdroje, které se mohou podělit o náklady na výstavbu takových zařízení, jsou přínosem,“ uvedl na zastupitelstvu náměstek primátora Pavel Machala.

„Máme v investicích hlavní cíl, a to je postavit víceúčelovou halu na 11. ZŠ, která bude především sloužit jako školní tělocvična a následně ji budou v určitém pořadí priorit využívat míčové sporty. Už nyní je na její využití přetlak. Počítá se tam s florbalem, volejbalem, basketbalem, házenou,“ doplnil náměstek primátora Jiří Kajzar.

Zdeněk Navrátil potvrdil jeho slova o naplněných kapacitách, kdy právě jejich dlouhodobý naprostý nedostatek byl pro něj impulsem k myšlence haly vlastní, basketbalu vyhrazené. „Frýdek-Místek dává velmi sympatické peníze do sportu, zejména do mládeže, ale nejen ve Frýdku-Místku je zapotřebí i spoluúčasti podobných bláznů, jako jsem já. Když jsem někdy před rokem přišel za panem primátorem, našel odvahu v inkviziční atmosféře a řekl, ať to jdeme zkusit. Byl jsem nadšen, jak se pak hledaly možnosti, jakým způsobem a v jaké výši může město participovat, aby vše odpovídalo zákonům i pravidlům hospodářské soutěže,“ řekl Zdeněk Navrátil, který zastupitele ujistil, že projekt počítá i s parkovacími místy a všemi dalšími okolnostmi nutnými ze zákona.

„To tady skutečně ještě nebylo. Jsem v zastupitelstvu dvacet let a nepamatuji, že by přišel někdo s tak jasnou vizí. Je mi ctí a mám radost, že můžu takovou věc podpořit,“ přidal se například Jaroslav Chýlek k těm, kteří oceňovali toto mecenášství. Hlasování následně ukázalo, že projekt si získal fanoušky napříč politickým spektrem, ruku pro něj zvedlo 35 zastupitelů. Statutární město Frýdek-Místek tak schválilo prodej příslušných pozemků a poskytnutí dotace ve výši 17 milionů korun na výstavbu haly, která má stát až okolo 50 milionů korun. V tomto basketbalovém svatostánku pak má být naplňována vize Basketpointu, který, inspirován japonskou kulturou, chce vést děti ke sportu ne proto, aby z nich byli profesionálové, ale pro zábavu, a proto, aby se naučily žít v kolektivu a aby začaly uznávat hodnoty, jakými jsou pracovitost, zodpovědnost k parťákům, respekt k autoritám nebo fair play.