Sport

Frýdek-Místek je díky své geografické poloze nazýván „Bránou Beskyd“, odkud lze zahájit mnoho turistických, cykloturistických a jezdeckých tras směřujících do Beskyd. V zimě, když je dost sněhu, jsou milovníkům zimních sportů k dispozici běžkařské stopy podél řeky Ostravice a Morávky, kolem přehrady Olešná, a také sjezdovky a lyžařské areály v blízkém okolí.

Na území města se nachází řada sportovních zařízení. Nejatraktivnějším je Aquapark Olešná, sestávající z kryté a otevřené části s plaveckým i rekreačními bazény a atrakcemi pro děti i dospělé. V těsném sousedství se nachází rekreační areál s kempy a sezónními restauracemi.

Vodní nádrž Olešná je vhodná pro koupání, vodní sporty, jako např. jachting či windsurfing, i pro rybaření. Podél Olešné vede oblíbená cyklostezka sloužící běžcům, cyklistům a in-line bruslařům.

Kromě Olešné jsou ve Frýdku-Místku celoročně k dispozici dva kryté bazény – na ul. Pionýrů v Místku a v areálu ZŠ Jiřího z Poděbrad ve Frýdku.

Sportovní hala Polárka je sportovně-kulturní centrum s ledovou plochou, střelnicí, badmintonovými kurty, s výstavní plochou a s prostory pro konání kulturních a společenských akcí.

Na území města se nachází sportovní areál úspěšného atletického oddílu TJ Slezan Frýdek-Místek, moderní baseballové hřiště prvoligového klubu Klasik Frýdek-Místek a zrekonstruovaný fotbalový areál Stovky. Fotbalová hřiště jsou rovněž v místních částech Chlebovice, Lískovec a Skalice.

Město dále disponuje tělocvičnami s hledištěm (např. při ZŠ Pionýrů 400 a ZŠ 1. máje 1700) určenými pro míčové sporty, zejména házenou a volejbal, ve kterých extraligové sportovní kluby SKP Frýdek-Místek a TJ Sokol Frýdek-Místek dosahují vrcholové úrovně.

Děti, mládež i dospělí sportovci mají k dispozici mnoho školních tělocvičen, zařízení pro tělovýchovu, veřejně přístupných hřišť a sportovišť, oblíbená jsou také zařízení pro fitness, aerobic, squash, tenis, bowlingová zábavní centra a místa sloužící k regeneraci.

V rámci podpory mládežnického sportu financuje Frýdek-Místek činnost sportovních kroužků na základních školách, stejně jako činnost a soutěžní akce pořádané sportovními organizacemi. Žáci navštěvující sportovní kroužky se během školního roku účastní řady soutěží, v nichž opakovaně dosahují výborných výsledků. Vynikajícím reprezentantem města a častým pořadatelem soutěžních turnajů je Beskydská šachová škola.